OIK med allsvenska biljetten i egna händer

Inte helt oväntad hemmaseger för formstarka Olofström mot Sundsvall i kväll. Trodde dock att Kallinge skulle knäppa Asplöven på näsan, men Haparandas stolthet avgjorde genom att göra 4-2 i sista minuten. Kan inte slutas imponera av norrbottningarna.

Gladast över kvällens resultat i Kvalserien till Allsvenskan borde Karlskrona och Borås vara. Kan man tycka vid en första anblick…

Dock är det så, att om Olofström går fullt i de tre sista omgångarna (Karlskrona borta, Borås borta och Kallinge hemma) så är man klart för Allsvenskan. Laget hamnar då på 20 poäng och bara ett lag av Karlskrona och Borås kan passera. Ja, visserligen kan Sundsvall även gå förbi på målskillnad, men den ekvationen, som innebär att allt det slår in samtidigt, är i stort sett olösbar.

OIK är superhett och har gjort 10-2 på Sundsvall och Asplöven i de två senaste matcherna. Laget har dessutom unik spetskompetens, som fullkomligt gödslar med poäng för närvarande. Varningsflagg de Luxe är härmed hissad.

Mindre het i Olofström är hemmapubliken. Hade man redan gett upp? Bara 749 personer i Stålhallen i kväll är ju ynkligt. Säsongens viktigaste match, allsvenskt motstånd, fredagsmatch, sista chansen. Puff…!

Å andra sidan: Om Karlskrona och Borås vinner sina matcher på måndag, så är deras försprång i stort sett ointagbara inför de sista två omgångarna.

Man skulle kunna säga att Kvalserien är inne i ett avgörande läge. Känns som att jag har sagt det förr?

Avslutningsvis: Brunflo, Östersund och Sundsvall tillsammans i division 1B nästa säsong. Känns som att medeltemperaturen i Norrland steg några grader.


.


Lite fredagsmys...

Den lite haltande Kvalserien till Allsvenskan är inne i ett näst intill avgörande läge. Motvalls kärring som jag är, så har jag tippat 4-2 till Olofström mot Sundsvall (hängmatch) och 3-2 till Kallinge mot Asplöven (första matchen i åttonde omgången) i kväll. Nästan nio gånger pengarna på dubbeln med två hemmasegrar hos ickesvenskt bolag är det bra spelvärde i.

Soundtrack Of Our Lives – R.I.P. Men som Ebbot säger; ”Vad mer ska vi uppnå?”

Sportchef Jaensson berättar flera intressanta saker i Vimmerby Tidning i dag. Framför allt att truppens storlek ska utökas rejält. Ytterligare tio spelare (tre försvarare, tre centrar, tre forwards och en målis) planerar han att plocka in. Förmodligen blir det en mix av några av de spelare från fjolårets trupp som inte är kontrakterade ännu samt nya. Om jag ska ge mig på en ytterst personlig gissning/spekulation, så skulle jag säga tre eller fyra från fjolårets trupp samt sex eller sju nya.

Allsvensk premiär i morgon. GAIS-Häcken. Gamleport och Gamla Ullevi, here we come! Mer än 11 000 biljetter sålda. Hade GAIS så mycket sammanlagt på hela förra säsongen?

Har en granne som är Djurgårdare. Kan säga att han har låtit hyfsat uppgiven då vi har snackat hockey de senaste veckorna.

Johan Jönsson (trollgubbe i Vimmerby i fjol) följer med sitt kära Brunflo upp i ettan. Hela Sveriges division 2-skyttekung, som gjorde osannolika 106 poäng (54+52) på 35 matcher (mer än tre poäng i snitt per match i serien och kvalet till ettan, alltså) har förlängt kontraktet. Kommande derbyn mellan Brunflo och Östersund får ju våra bataljer mot Västervik att blekna rejält. Jämtarna har ju lite att leva upp till, med tanke på vilket jävla liv de lyckades skapa mellan klubbarna den här säsongen – utan att ens ligga i samma serie…

Västervik IK:s tränare, Mattias Karlin, gör samma sak. Följer med sitt lag upp i ettan och förlänger kontraktet, alltså. Det blev klart i går.

Premiär av GP-speedwayen kl 05.00 i morgon bitti/i natt. Det blir müsli och starköl (alternativt bacon och ägglikör) till frukost, så är det bara att hänga i fram till kl 16.00, då det är avspark på Gamla Ullevi.

1968 bildades det klassiska (nåja) skotska rockbandet Nazareth. De slog igenom på 70-talet, har producerats av Deep Purples basist, har sålt mer än 20 miljoner skivor, har avgudats av AC/DC etc. I morgon spelar de … i idrottshallen i Eksjö! Men allvar?


.


VH fyller på backsidan med Nacka-förvärv

Den gångna säsongen gjorde 21-årige backen, Christopher Lundqvist, 28 poäng på 42 matcher för Nacka HK i division 1. I dag blev det klart att han representerar Vimmerby Hockey kommande säsong. Christopher, som är fostrad i Djurgården och har spelat TV-pucken med Stockholm, är en offensiv och mycket spelskicklig back.

- Han provtränade med oss tidigare i våras och man såg direkt att han har mycket hockey i sig. Det var Björn Jonasson (VH:s andre spelare med rötter i Nacka) som tipsade om Christopher. Han har spelat tillsammans med honom och håller honom väldigt högt, säger Vimmerby Hockeys sportchef, Fredric Jaensson.

Följande 17 spelare är hittills klara för en plats i Vimmerby Hockeys division 1-trupp kommande säsong:
Målvakter: Calle Brattenberger och Pontus Thuresson.
Backar: Alexander Andersson, Patrik Bengtsson, Christoffer Lundqvist, Martin Modigs, Emil Wahlberg, Jacob Isaksson och Pelle Ström.
Forwards: Pierre Gustavsson, Jim Nordh, Marcus Schelin, Björn Jonasson, Petrus Olivestam, Eric Johansson, Andreas Rundgren och Rasmus Davidsson.

I övrigt då. Vad är på gång?
- Vi har några spelare från fjolårets trupp, som vi inte har skrivit kontrakt med. Vi får se hur det går med dem. Sedan för vi mer eller mindre intensiva diskussioner med 15-20 andra spelare, men det lär nog dröja ett par veckor innan något blir helt klart. De flesta av dessa har inte avslutat säsongen än, avslutar Jaensson.


.

Kvalklart till ettan - VIK och Grästorp överlägsna

Nu kan inte ens de försiktiga VIK-fans, som envist har hävdat att "inget är klart förrän den sista matchen är spelad", blunda för det som har varit självklart en längre tid.
Om man nu kan bli division 1-klara "i kavaj", så var det nämligen vad Västerviksspelarna blev i går kväll. Resultaten gick med laget (Grästorp vann borta mot Grums och Hammarö skrällde mot Gislaved). I och med det är det nu helt klart att Västervik och Grästorp spelar division 1 kommande säsong. Stort grattis till er båda!

Även i kvalserie F till division 1, är det slut på spänningen. Både Kungälv och Pantern vann i går och säkrade därmed fortsatt spel i division 1. Och återigen floppade Tyringe när det gällde som mest.

I kvalserien till Allsvenskan är det helt ovisst. KRIF fick stryk borta mot Borås i går och är, med sin enda inspelade poäng, helt avhängt. Olofström och Sundsvall har en match mindre spelad, men om vi (för spänningens skull) tar oss friheten att tro att Olofström vinner den hängmatchen, så skiljer det bara två poäng mellan ettan och femman i tabellen när halva kvalserien nu är spelad.

Kanske läge för Vimmerby Hockey och Västerviks IK att redan nu börja sälja årskort till kommande division 1-säsong? För jäklar vad det kommer bli trångt på läktarna. Derbyfebern har redan börjat hetta i fansens pannor.

.

Jönssons Brunflo klart för ettan

Det blev ”bara” en assist av ex-VH-trollgubben Johan Jönsson i Brunflos match borta mot Njurunda i kväll. Men vad gjorde det? Brunflo vann med 2-1 och är i och med det klart för division 1. Det blir med andra ord heta derbyn mot Östersund kommande säsong. Eller som han själv sa:
- Det här satt som en fläskläpp!

Jag pratade med Johan alldleles nyss och han var (trots den magra poängproduktionen - bara tremiljonersexhundraåttifemtusensexhundranitton poäng den här säsongen) överlycklig över avancemanget. Den vältalige och välkammade (?!?!?!) norrlänningen utlovade också ett gästinlägg här på bloggen inom någon vecka.

.


KHK i förarsätet - VIK bommade guldläget

Fyra av tio omgångar är spelade av Kvalserien. Efter kvällens derbyseger mot Kallinge-Ronneby har Karlskrona skaffat sig ett guldläge att knipa en av de två allsvenska platserna.

5-2 mot Kallinge verkar vara klara siffror. Men när drygt två minuter återstod av matchen var KHK:s ledning fortfarande bara 3-2. Då gjorde Nybroförvärvet Andreas Elofsson 4-2 och i sista minuten hängde Christian Magnusson in 5-2 inför 3400 galna hemmafans. Tajt men väldigt rättvist!
I och med segern ryckte Karlskrona i toppen av Kvalserien till Allsvenskan

VH-fostrade Jakob Karlsson reducerade till 2-1 i Olofströms bortamatch mot Asplöven i Haparanda. Trots kraftigt övertag i skottstatistiken (43-27) kom OIK inte närmare än så och är nu tre poäng fån allsvensk plats

Kvällens tredje match i Kvalserien spelades mellan Sundsvall och Borås. Här vann hemmalaget med 3-2 efter straffar.

Västervik förlorade kvällens kvalseriematch till division 1 borta mot Gislaved med 5-3. Det kändes lite som att det var detta som inte fick hända. Härnäst väntar Grums borta (kanske den svåraste matchen i hela kvalserien) och sedan avslutar laget mot Grästorp hemma. Nervdaller?

Tror fortfarande att det inte finns på världskartan att VIK ska kunna missa detta. Dock: loosar man de två matcherna som är kvar och resultaten från Grums och Grästorps matcher samtidigt går emot dem (eller snarare ungefär som förväntat) så är det kört. Verkligen helt kört!

Nu håller vi alla tummar som finns för att VIK grejar division 1-kontraktet redan i nästa omgång. För någon avgörande match hemma mot Grästorp vill vi inte ha.

.


"The Big Red Mean Machine" ser oslagbar ut

Kvalserien till Allsvenskan ser ut att kunna bli en riktig rysare ända in i slutomgångarna. I kväll avgörs omgång fyra av tio, med idel sjukt viktiga poäng på spel för samtliga lag.
För succénykomlingen Kallinge-Ronneby är det bara seger som gäller i prestigederbyt mot Karlskrona. Förlust och laget är definitivt borta ur kampen om en allsvensk plats.
Men varför skulle man inte kunna vinna? Man har gått segrande ur striden vid två av fem tillfällen, då lagen har mötts den här säsongen.

Karlskrona då? Ja, snacka om små marginaler. Laget var en idioträddning av Timo Leinonen (på övertid mot Östersund) från att bli utslaget redan i playoff till Kvalserien.
Men nu står ”The Big Red Mean Machine” där ändå, med tre raka segrar, imponerande form och bara ser så där skräckinjagande oslagbar ut.
Du som har möjlighet ska självklart se matchen live via nätet i kväll.
Här betalar du, loggar in och lutar dig tillbaka vid kl 18.30.

Visst är det Blekingederbyt som känns hetast på förhand, men de båda andra matcherna är minst lika viktiga. Ska Sundsvall lyckas lämna Borås fyra poäng bakom sig efter det ”Allsvenska” mötet och vem drar det längsta strået mellan hemmastarka Asplöven och bortaplansfenomenet Olofström?

I kvalet till division 1, kan Västervik säkra en av de två platserna i kväll. Laget spelar borta mot Gislaved. GSK, som förlorade med förkrossande 7-1 borta mot Grums i förra omgången, verkar ha tappat allt vad spel, självförtroende, vilja och form heter. Vad som talar för Gislaved i kväll är väl att man vet att det trots allt finns någon form av grundkapacitet i laget och att det här verkligen är sista chansen för laget att haka på i slaget om de två division 1-platserna. Plus att VIK kan råka ut för nervdaller de Luxe om man är på gång att loosa i kväll.

VIK har champagnen på kylning och enligt initierade uppgifter har sportchef Lind redan börjat jobba med lagbygget inför kommande säsong i division 1. Klokt, tycker jag. Kanske...!

Så här är förutsättningarna i de tre kvalserier som är av störst intresse för oss:

   

Kvalserien till Allsvenskan

       

1

 

Karlskrona

3

2

0

1

13-9

6

2

 

Sundsvall

3

2

0

1

6-5

6

3

 

Borås

3

2

0

1

10-9

5

4

 

Olofström

3

2

0

1

10-10

5

5

 

Asplöven

3

1

0

2

7-8

4

6

 

Kallinge

3

0

0

3

4-9

1

                 
   

Kvällens matcher:

         
   

Karlskrona-Kallinge

         
   

Asplöven-Olofström

         
   

Sundsvall-Borås

         
                 
                 
   

Kvalserie E till division 1

       

1

 

Västervik

5

5

0

0

23-10

15

2

 

Grästorp

4

3

0

1

19-9

8

3

 

Grums

5

2

0

3

18-14

7

4

 

Gislaved

5

2

0

3

10-17

6

5

 

Hammarö

5

0

0

5

8-28

0

                 
   

Kvällens matcher:

         
   

Hammarö-Grästorp

         
   

Gislaved-Västervik

         
                 
                 
   

Kvalserie F till division 1

       

1

 

Pantern

5

4

0

1

22-10

13

2

 

Kungälv

5

4

0

1

17-12

11

3

 

Tyringe

5

2

0

3

14-13

6

4

 

Nittorp

5

2

0

3

11-19

6

5

 

Varberg

4

0

0

4

6-16

0

                 
   

Kvällens matcher:

         
   

Varberg-Pantern

         
   

Kungälv - Nittorp

           


.

Nu är det näääääääära, VIK!

Nu kan väl inte ens östkustens störste pessimist tro att Västerviks IK ska kunna bomma avancemang till division ett? I kväll vann laget till slut ganska komfortabelt mot Hammarö med 4-1 (trots att det fortfarande efter halva matchen faktiskt var mållöst). Samtidigt krossade Grums stackars Gislaved med 7-1, vilket gjorde att VIK:s division ett-aktier gick igenom taket.

Efter fem omgångar toppar Västervik kvalserien på full pott – 15 poäng. Laget har nu åtta poäng till godo och mycket bättre målskillnad än trean Grums. Tre omgångar återstår.

Rent teoretiskt kan serien visserligen sluta med att Grästorp får 17 p, Grums 16 p och Västervik 15 p. Men för det krävs:
- Att Grästorp slår Hammarö (b), Gislaved (h) och Västervik (b), samt däremellan förlorar mot Grums (b).
- Att Grums går fullt och slår Grästorp (h), Västervik (h) och Hammarö (b).
- Att Västervik får stora nervdallret, går soppatorsk och förlorar sina tre resterande matcher mot Gislaved (b), Grums (b) och Grästorp (h).

Men det kommer självklart inte hända…

Glöm inte att ta med skumpan och champagnekylaren till Gislaved på onsdag!


.


Nu är KHK laget som alla vill slå! Hur tacklar man det?

Storseger mot allsvenska Borås och hur säker tremålsseger som helst mot allsvenska Sundsvall. Sex poäng och 11-3 i målskillnad efter de två första omgångarna av Kvalserien. Snacka om att Karlskrona har satt sig själva i förarsätet. Men det är nu det börjar. Hittills har man agerat underdog, imponerat och kört skiten ur bekväma och överraskade motståndare. Nu väntar två Blekingederbyn i rad och sedan Asplöven på bortais. Helt plötsligt är man favorit, förväntas att vinna, är laget som alla vill slå och har allt att förlora. Samtidigt är det bara tre poäng ner till en plats under strecket. Visserligen dryper det av rutin i KHK:s lag men det ska ändå bli ytterst intressant att se hur man tacklar detta.

Vad ska man då säga om Olofström?
- I Allettan vann man 2 av 7 hemmamatcher (-4 i målskillnad) men vann 5 av 7 bortamatcher (+7).
- I playoff 3 till Kvalserien förlorade man hemmamatchen mot Björklöven men vann båda bortamatcherna.
- I kvalserien till Allsvenskan slog man Kallinge borta i den första omgången med åkte på dyngtorsk hemma mot Borås i går.
Och i morgon väntar derby mot Karlskrona. Hemma…

Med bara en poäng på de två inledande matcherna, är det nu många som helt har räknat bort Kallinge-Ronneby. Jag ser det snarare som att man bara är två poäng från platsen som innebär avancemang.

Åtta omgångar återstår och i morgon fortsätter dramatiken med:
Borås-Asplöven
KRIF-Sundsvall
Olofström-Karlskrona


.


Skitnödigt värre på sina håll

Det är nog rejält skitnödigt på sina håll inför kvällens omgång i kvalserien till Allsvenskan. Inte minst i Borås, som tokfloppade i den inledande omgången då man förlorade med 2-7 hemma mot Kallekrona.

I kväll ser det inte alls lika lättippat ut som i måndags (så fick jag ju det sagt också)…;-)
Men en titt i kristallkulan ger följande:

Asplöven - Kallinge/Ronneby
Det var först i tredje perioden som Asplöven vek ner sig mot Sundsvall. Jag tror inte ens att det räcker med ett chartrat flyg med White Angels-fans i kväll. KRIF lär stå på en poäng efter två spelade omgångar. Asplövens offensiv och hemmaplan avgör. Hoppas jag har fel!
Tips: 4-1

Karlskrona – Sundsvall
Det kan mycket väl vara den kommande ettan och tvåan i Kvalserien, som möts i kväll. KHK imponerade mot ett svagt Borås häromdagen. Men det var även starkt av ett ringrostigt Sundsvall att manövrera ut ett fullmotiverat Asplöven. KHK kanske har spetsen men jag tror att Sundsvalls lagmaskin blir för stark till slut.
Tips: 2-3 e. förl.

Olofström – Borås
Borås har all press på sig. Laget har helt enkelt inte råd med ytterligare en förlust mot ett kaxigt uppstickarlag från Blekinge. Just därför tror jag att det blir precis så. OIK:s tungviktspjäser har verkligen börjat leverera på slutet och bortasegern mot Kallinge senast har stärkt laget ytterligare. Här har man verkligen inget att förlora.
Tips: 5-2

Dagens svåraste val är att bestämma sig för vilken match man ska se. Tror det får bli Jackes Olofström.


.


Altt om Jönssons succé detta osannolika Scott-år

Visst är det stort att känna en kille som spelar ihop med NHL-legendaren Scott Young. Men det känns näst intill som en ära att känna en kille som spelar med NHL-legendaren Scott Young - I BRUNFLO IK. I samma kedja i Brunflo IK dessutom.

Eftersom det här inlägget är tillägnat poäng- och humormaskinen Johan Jönsson, så borde jag komma på någon bra koppling mellan hockeytermen "Scott" och Brunflos bästa poänggörare genom tiderna. Men det knyter sig liksom. Därmed inte sagt att just ordet "skott" och "Johan Jönsson" inte hör ihop - eller...ehhhh...äsch... - men jag kommer i alla fall inte på något.

På blivande frugan Annes blogg (Jönssons blivande fruga alltså) hittar du allt om Johan Jönsson och om hur star struck han blev när han fick falla in i Scott Youngs famn efter segern i går kväll. Här finns referat, bilder och till och med filmklipp från superduons chocksuccé.

Ordvitsen i rubriken kan jag inte ta åt mig någon som helst ära av. Du kan ju bara gissa var den kommer ifrån...


.

Shawn Snider lämnar Nyköping

Nyköpings Hockey åker på två blytunga backförluster till kommande säsong. Både Carl-Johan Johansson och Sebastian Sjösten (offensivt starka egna produkter, som gjorde 58 poäng ihop den gångna säsongen) har nämligen bestämt sig för att lägga skridskorna på hyllan. Samtidigt står det också klart att Shawn Snider, centern som värvades från Vimmerby lagom till play off-spelet, inte heller fortsätter i Nyköping.

Malmö Rödhöks agerande blir allt mer konstigt. I går fick både VD:n och sportchefen storfoten ut ur föreningen. Som om det skulle vara deras fel att laget misslyckades den här säsongen? Det var ju Oskarshamns fel, om jag inte har missupfattat det totalt!

Det stämmer säkert, men när jag läste nedanstående Twitter-profil, var faktiskt inte Bojan Djordic det absolut första namnet som jag tänkte på:
”Young Player of the year 2000 with Manchester United also winner of 4 League titles in 4 different countries.”


.


Grattis till divison 1-platsen Västervik!

Av hela mitt VH-hjärta: Ett stort, hjärtligt och innerligt grattis till division 1-platsen, Västerviks IK!
Av rapporterna att döma så var 4-2 borta mot Grästorp i kväll inte bara ruskigt starkt, utan också ytterst välförtjänt. Ett par tveksamt bortdömda mål kompenserades av några bjudningar från Grästorp och en assist av en linjeman.

Fyra omgångar återstår visserligen av Kvalserien till ettan, men VIK kan redan nu börja förbereda sig inför division 1-säsongen, som drar igång i september.
Laget har tolv pinnar (full pott) och tio plusmål. Dessutom har man Hammarö hemma på söndag och kommer efter den matchen att stå på 15 poäng och typ 16-17 plusmål. Samtidigt möts fyran Grums (fyra poäng) och trean Gislaved (sex poäng). Det här är så mycket i hamn, som det bara kan bli!

GSK och GIK får nu slåss om den andra division 1-platsen bakom Västervik. Grästorp borde verkligen klara av det. Av det jag har sett av lagen under den gångna säsongen, så håller jag Grästorp som ett klart bättre lag än Gislaved.

Måtte nu alla förbundsgudarna vara med oss, så att de inte får för sig att placera Vimmerby och Västervik i olika serier. Detta kommer vara helt avhängt på hur det går i Kvalserien till Allsvenskan. Om jag får spekulera lite, så tror jag ändå så här:
- Om båda de nuvarande allsvenskan lagen, Borås och Sundsvall, klarar sig kvar, så kommer Västervik ersätta Gislaved/Grästorp rakt av i division 1 E. Då placeras både VIK och VH där.
- Om ett av Blekingelagen (Kallinge, Karlskrona eller Olofström) tar den ena allsvenska platsen på Borås bekostnad, så får vi nog (med tanke på tidigare serieindelningar) hissa en liten varninsgflagga. Borås kommer ju i så fall att placeras i div 1 E. Men det mest naturliga vore då att flytta Kungälv till E och låta Vimmerby och Västervik spela i F.
- Ett annat scenario är om Nittorp börjar sprattla till i Kvalserie F till division 1 och tar en av de båda första platserna från antingen Pantern eller Kungälv. Då kommer de med all sannolikhet att placeras i E och två platser i F är därmed vikta åt VH och VIK.

Vilken division 1-säsong vi har att se fram emot. Drömmen? Sportsligt och ekonomiskt självklart tillsammans med VIK i F-serien. Det hoppas vi på. Heja Blekinge i kvalet till Allsvenskan, med andra ord.

I övrigt i kväll då? I Kvalserie F vann som väntat både Pantern och Kungälv. Skulle förvåna mycket om det inte blir dessa båda lag som tar de två platserna till ettan. Pantern toppar på tolv poäng och överlägsen målskillnad. Den ena platsen är helt vikt åt dem. Möjligtvis att Nittorp (sex poäng) kan utmana Kungälv (nio poäng) om den andra. Tyringe (tre poäng) och Varberg (noll poäng) är borta ur bilden.

Åseda IF avslutade säsongen med storseger 6-1 hemma mot Mölndal inför 122 (?!?!?!) åskådare (två assists av Andreas Lundgren), men vad hjälpte det när Sölvesborg samtidigt vann borta mot Kalmar med 8-2. Sölvesborg klart för division 2 nästa säsong och för Åseda (tvåa bakom Sölvesborg) väntar, som det ser ut nu, division 3-hockey tillsammans med bland annat Virserum och kommunkonkurrenten Lenhovda.

Ex VH:aren Johan Jönsson (som nu har passerat 100 poäng den här säsongen) och Scott Youngs Brunflo har fått upp ångan i kvalet till division 1. I kväll blev det en ny seger (3-2 inför 488 pers hemma i Klanghallen mot Njurunda) och laget toppar nu kvalserien med tre matcher kvar att spela. Om vi tror att VIK och VH kommer bjuda på tajta och pretsigefyllda derbyn nästa säsong, så är det rena bebisnivån jämfört med hur det kommer att se ut mellan Brunflo och Östersund. Här kommer framtänderna flyga.

Och ja, det blev två nya pinnar för Johan Jönsson i kväll. Ett mål och en assist. Hade gett mycket för att se Jönssons stolthet över att göra 2-1-målet assisterad av Scott "1300-NHL-matcher" Young i hans premiärmatch. Stort!


.

I kväll kan VIK ta ett jättesteg mot ettan

I kväll är det flera lag som kan ta rejäla steg mot uppflyttning i seriesystemet – detta trots att bara hälften av kvalet till ettan är spelat i och med denna omgång.

Västervik har en jättechans att i stort sett säkra division 1 kontrakt. Om man vinner borta mot Grästorp i kvällens seriefinal, vill det till en slipad matematiker och tillika obotlig pessimist för att hävda att laget visst kan missa att ta klivet upp. Dock väntar säsongen svåraste match - ett Grästorp i fin form på bortaplan. Men dra inte ut på det, utan gör det klart i kväll VIK.

I F-serien är det absolut sista chansen för Tyringe att haka. Förlust mot Pantern och jag tror att det är kört. Det mest sannolika är väl dock att det blir segrar för Pantern och Kungälv och då pekar det mesta på att de båda division 1-lagen kommer att få behålla sina kontrakt.

I kvalet till division 2 är det ännu mer rafflande. Inför kvällens omgång, som är den sista, har faktiskt samtliga fyra lag fortfarande möjlighet att knipa förstaplatsen, som innebär division 2-spel. Fördel Sölvesborg och Mölndal, som toppar på nio pinnar och lika många plusmål. Åseda behöver hjälp av Kalmar för att kunna passera dem.

Så här är förutsättningarna inför kvällen:

Kvalserie E till div 1

         
                 

Västervik

3

3

0

0

15

- 7

8

9

Grästorp

3

3

0

0

17

- 5

12

8

Gislaved

4

2

0

2

9

- 10

- 1

6

Grums

3

0

0

3

6

- 11

- 5

1

Hammarö

3

0

0

3

5

- 19

- 14

0

                 

Matcher i kväll:

             

Grästorp-Västervik

           

Grums-Hammarö

             
                 

Kvalserie F till div 1:

         
                 

Pantern

3

3

0

0

15

- 4

11

9

Kungälv

3

2

0

1

10

- 7

3

6

Nittorp

4

2

0

2

10

- 14

- 4

6

Tyringe

3

1

0

2

8

- 9

- 1

3

Varberg

3

0

0

3

5

- 14

- 9

0

                 

Matcher i kväll:

             

Pantern-Tyringe

             

Varberg-Kungälv

             
                 

Kvalserie C till div 2:

           
                 

Sölvesborg

5

3

0

2

23

- 19

4

9

Mölndal

5

3

0

2

16

- 12

4

9

Åseda

5

2

0

3

22

- 22

0

6

Kalmar

5

2

0

3

13

- 21

- 8

6

                 

Matcher i kväll:

             

Åseda-Mölndal

             

Kalmar-Sölvesborg

           


.

Sågade IKO i förrgår - i dag ny hövding för MIF

Inför den sista omgången säsongen 1987/1988 var Malmö IF tvunget att vinna med 17 mål mot Karlskrona för att ta sig till playoff. Slutresultatet? 20-3. Precis vad som behövdes för att snuva Troja på den sista playoff-platsen.

I MIF spelade då bland annat en herre vid namn Patrik Gustavsson. Numer heter han Sylvegård i efternamn, är/var assisterande tränare i Malmö och sa i förrgår bland annat följande om Oskarshamn och dess tränare, Fredrik Söderström, efter IKO:s 7-0-förlust borta mot Rögle:

”Så här får det inte gå till. Stämmer rapporterna som jag fått från Ängelholm är det en stor skandal. Tränaren Fredrik Söderström är en skam för svensk hockey. Det här är pinsamt. Jag saknar ord.” (Sydsvenskan)

”Jag är chockad över att Oskarshamn vek ner sig så” (SvD)

” Det är konstigt att de inte står upp mer när de har så mycket att spela för. Dessutom stod deras tränare och skrattade efter matchen och det hade knappast jag gjort om vi hade förlorat en sådan match med sju mål” (Skånska Dagbladet)
 
I dag fick Rödhökarnas vd, Anders Olsson, och sportchefen, Stefan Nyman, sparken. Ny vd OCH sportchef blir … just det … Patrik Sylvegård, som med sina 13 säsonger som spelare i klubben är en av tre MIF-ikoner som har sin pensionerade tröja hissad i taket av Malmö Arena.

.


Skandal Basel!

Bayern München-Basel 7-0 i Champions League i kväll. Skandal! Läggmatch! Förmodligen, bara en massa prostituerade fotbollsspelare i Schweiz!

För att inte tala om hur det är i Borås. 2-7 mot ett division 1-lag. Skandal! Skamligt!

Lillebror och mellanbror i Blekinge bjöd på en rejäl holmgång. Kallinge kvitterade till 2-2 när mindre än två minuter återstod av matchen. Tim Crowder skickade sedan in den avgörande pucken för Olofström med bara en sekund kvar av förlängningen.

Att Sundsvall slog Asplöven med 4-1 är väl ungefär som förväntat.

På torsdag fortsätter Kvalserien med en av få omgångar som inte innehåller ett Blekingederby.

.


MIF tillhör gårdagen, Blekinge tillhör framtiden!

Ett världsrekordförsök i migränattack satte stopp för bloggandet i förrgår och massive attack av jobb gjorde det i går. Tillbaka på banan igen, om än lite ”mosig”. Men nog om mina krämpor och över till andras:

Det är inte så lite löjligt att se Malmös superstjärnor tjuta i tidningarna och lägga skulden för sitt eget misslyckande på IK Oskarshamn. Visst förlorade IKO med 7-0 borta mot Rögle i går. Men Rögle ska ha gjort säsongens bästa match och att IKO faller ihop i tredje perioden är väl fullt begripligt, när all motivation, ork och fokus är borta.
Rödhökarna själva då? Tja, ska man inte klara av att piska dit ett Västerås, som inte har nåååågonting att spela för, med mer än 4-1 när man är så högmotiverade själva? Känns som att man sparade alldeles för mycket energi till tidningsintervjuerna efter matchen.
- Det är en skandal för svensk hockey. Alla vill se MIF misslyckas, pep kapten Klasen i tv, radio och tidningar om Oskarshamns insats.
Men allvar?
- Det är ett gäng horor, sa han vidare om Oskarshamnslaget. Live i Radiosporten. Med ett "C" på bröstet.
Men allvar?

Skulle nog vilja säga att resultaten Rögle-IKO 7-0 och VIK-Malmö 1-4 är ganska jämbördiga utifrån de båda matchernas utvecklingar och förutsättningar. Jämför hemmalag och bortalag, motivation och besvikelse etc, så vet jag inte vilken av Rögles, Malmös, Västerås eller Oskarshamns insats som är mest svårbegriplig.

Ja, jag vet att mycket av det som sades i går var i stundens hetta. Men att höra min gamla SSK-guru, Linus Klasen, spy galla över Oskarshamn är sorgligt. Det känns väl inte direkt som att det var igår som Malmö förlorade chansen att få kvala till Allsvenskan.

Under säsongen har man bland annat förlorat mot Mora 1-4, Leksand 0-6, Västerås 2-5, Västerås 2-6, Västerås 1-4, Västerås 3-5, Örebro 3-6, Mora 1-4 - och framför allt mot Oskarshamn 0-1 för bara en dryg vecka sedan. Se till att göra ert eget jobb innan ni börjar dissa andra! Ett lag som kommer sjua i Allsvenskan är helt enkelt inte tillräckligt bra för Elitseriekval. That´s it!

Nog om det. I kväll börjar Kvalserien till Allsvenskan. Sanslöst spännande.
Tror att Blekingemaffian har kanonchans att stöka till det för Borås och Sundsvall (sorry Asplöven, men jag tror inte att ni räcker till).

Tips i kväll:
Borås-Karlskrona 2-4 (lite av now or never för KHK och BH lider av ”inte-spelat-viktig-match-på-skitlänge-syndromet”)
KRIF-Olofström 2-3 e. förl. (Tror att OIK kan bli Kvalseriens stora överraskning)
Sundsvall-Asplöven 6-1 (spel mot ett mål och när de väl är vid hemmalagets mål så står där en stabil försvarsmur. Eller...?)

Följde Västerviks IK:s väg mot division ett på everysport.com och vt.se i förrgår, då laget piskade Grums hemma. Kände mig dock smått schizofren efter första perioden:
”Grums bättre än VIK första 10-12 minuterna sedan jämnades spelet ut.”
Conny Petterson livekommenterar på Everysport.com
”VIK började bäst men Grums spelade sig in i matchen.”
Bosse Lindblad livekommenterar på VT.se
Vem ska man tro på?

Hur som helst. VIK har de beräknade nio poängen efter tre matcher. Nu är det bara formaliteter kvar innan vi kan börja planera för kommande säsongs derbyn.


.


Det blomstrar i Sveriges Trädgård

De har sått, gödslat, rensat och vårdat med skicklig hand. Och i helgen slog Sveriges Trädgård verkligen ut i full blom.

Det som OIK, KHK och KRIF har gjort är mäktigt. Tre lag från Blekinge i den allsvenska Kvalserien. Självklart måste Kallinge nämnas alldeles extra. I fjol i division 2. Nu med ett par tår i Allsvenskan. Många är det som inte riktigt har tagit Patrik Klüft och hans kunskaper på allvar. Men det här snackar man inte bort. Och vilken pungspark på alla belackare.

Undrar förövrigt hur man känner sig i Kristianstad? Laget promenerade igenom division 1 F och var 11, 15 och 16 poäng före ovanstående tre lag. Om KIK (som sedan slutade sjua i Allettan) skulle man kunna säga, bäst när gäller som minst. Om de tre andra, precis tvärtom.

Tesen om att det verkligen inte är någon fördel att vinna Allettan, visade sig stämma. Inte något av de lag som vann Allettorna och därmed gick direkt vidare till Playoff 3 (= inga tävlingsmatcher på ett par veckor) lyckades ta sig vidare till Kvalserien.

Vilka kvalfester det vankas i Blekinge! Sjukt avundsjuk! Vet i tusan om jag inte ska planera in en Blekinge-turné när man får se lottningen av Kvalserien.

Vad ska man tro om detta då? Sundsvall, Borås, Karlskrona, Olofström, Kallinge och Asplöven. Helt omöjligt att tippa. Men kul ska det bli.

Undrar om diskussionen om vilken serie som har de bästa division 1-lagen tog slut i dag?

.


Karlskrona sista laget till Kvalserien

Karlskrona vann, kanske inte helt rättvist, eftermiddagens avgörande match. Resultatet blev 1-2 och KHK blev därmed det sjätte och sista laget i Kvalerserien till Allsvenskan.

Tredje perioden:
01.56: Henrik Sirbäcken gör 0-2 till Karlskrona.
02.58: 1-2 av Johan Erkgärds.
06.46: Otroligt dum interferenceutvisning på Hästens Jesper Samuelsson. Kanonläge för KHK nu.
07.37: KHK skapar inte speciellt mycket. Tekning i VH-zonen.
08.46: VH fulltaligt. Andersén dödar 20 sek på egen hand. Icing av KHK.
09.25: Jättechans för VH när man kommer 2-mot-1. Sidledspassningen misslyckas helt men håller på att glida in i mål istället.
10.30: Ny VH-chans efter tilltrasslad situation framför Leinonen.
11.50: Tre KHK-spelare går bort sig helt i egen zon och Erkgärds får kanonläge men skjuter utanför.
11.59: Icing KHK.
12.30: Mycket Hästen nu. KHK ligger djupt och satsar på enstaka kontringar.
14.07: Offside KHK. Böljande spel senaste minuterna.
14.31: Ännu mer korkad interferenceutvisning på Andreas Elofsson i KHK. Nu eller aldrig för Hästen?
15.31: En minut kvar av pp och först nu lite ordnat spel av VH. Skapar ingenting.
16.01: Ritkigt dåligt pp. Halvminut kvar.
16.31: KHK fulltaligt. Erkgärds bra läge för direktskott men missar pucken.
17.00: Tre minuter kvar och KHK försvar sig ganska enkelt just nu.
17.35: Superläge för KHK att avgöra. Marcus Wallmark är sopren framför mål och direktskjuter från tre meter men Alexander Berg räddar.
17.35: Time out Hästen.
17.54: Icing KHK. Berg kvar i Hästens mål.
18.13: Joacim Pettersson skjuter hårt, Leinonen räddar. Tekning i KHK:s zon.
18.13: VH tar ut målvakten. Spel 6 mot 5.
19.00: En minut kvar, pucken i mittzon.
19.15: 45 sek. Inget ordnat spel.
19.36: Icing från KHK. Sista chansen för Hästen nu?
19.40: Ny icing.
19.43: Blockering Leinonen.
19.55: Icing igen. Fem sek kvar.
20.00: SLUT och KHK:s spelare och fans går bananas!

Vita Hästens säsong är över. Grattis KHK till den sista Kvalplatsen.


.

Succénykomlingen KRIF vidare efter förlängning

Matcherna som slutade vid kl 15.00 är nu klara.

Nyköping-KRIF 2-3 (0-0, 0-1, 2-1, 0-1)
Kallinge verkade ha full koll på läget då Daniel Olsson-Trkulja satte 2-0 i inledningen av den tredje perioden. Men inom loppet av fyra minuter i slutet av matchen gjorde Nyköping två mål och matchen gick till förlängning. Sex minuter in i den, blev Kallinge-Ronnebys Sebastian Magnusson stor hjälte då han avgjorde på pass från Jesper Olsson och Anton Lindgren. Succénykomlingen KRIF är nu alltså klart för Kvalserien till Allsvenskan. Imponerande!
Skott: 27-34 (2-12, 11-8, 11-10, 3-4)
Publik: 2439

Kiruna-Asplöven 1-4 (0-1, 0-2, 1-1)
Asplöven var numret större än Kiruna och vann rättvist. Fredrik Lindblom reducerade till 1-3 med fem minuter kvar att spela men Marcus Waldehagen satte spiken i kistan tre minuter senare.
Skott: 26-38 (5-12, 13-14, 8-12)
Publik: 758

Matchen mellan Vita Hästen-Karlskrona (började kl 16.00) står 0-1 efter två perioder. Återigen drar KHK på sig många onödiga utvisningar. Hemmalaget var klart bättre i den första perioden (då KHK gjorde sitt mål), medan den andra perioden har varit jämnare. Snart dags för avgörandet.

Klara för Kvalserien till Allsvenskan (tio omgångar, två lag går upp):
- Borås
- Sundsvall
- Olofström
- Asplöven
- Kallinge-Ronneby
- ?


Vilka gör Sundsvall, Borås och Olofström sällskap?

Nu ska Kvalseriens tre sista lag fram. Och det känns fullständigt vidöppet. Visserligen håller jag Hästen som favoriter mot Karlskrona och Kiruna som favoriter mot Asplöven. Men vad ska man ska tro om Nyköping-Kallinge? Målvakter med sviktande självförtroenden kommer få huvudrollen i det mötet.

Tre svajiga tips:
Vita Hästen-Karlskrona 4-2 (matchstart 16.00)
Kiruna-Asplöven 3-2 (matchstart 15.00)
Nyköping-KRIF 3-4 e. förl. (matchstart 15.00)

Nu bänkar vi oss!

.


Jamenvisst, här kom KHK-bloggarens chocksågning

Jag förutspådde det redan i den första perioden. Och mycket riktigt. Matchen mellan Vita Hästen och Karlskrona hade inte varit slut i många minuter innan KHK:s videobloggare hade dragit fram den stora motorsågen och kapat allt som bara kunde kapas.

Jag vet egentligen inte vad i klippet som är roligast? Om det är när han videofilmar tv-sändningen och själv kommenterar (han låg nedbäddad i sjuksängen i Karlskrona i kväll), om det är när han håller på att kräkas redan två sekunder in i klippet, när han hävdar att det är helt klart att domaren "har varit allt annat än bra" (som för övrigt skötte sig alldeles utmärkt) eller att det var "neutrala" personer på plats som han hade pratat med och som rapporterade till honom att Norrköpingspubliken "misskötte sig å det grövsta" och "inte visade någon sportslig anda som helst"?

Jag kommer knappt kunna sova i natt, så förväntansfull är jag inför drapan som kommer att komma efter morgondagens match. Jag har absolut ingenting emot KHK men det blir så oerhört mycket roligare efteråt om de förlorar.

KHK:arens Chocksågning De Luxe från i kväll kan du se här.

.

Tyringe sviker i Kvalserie F till ettan

Efter kvällens resultat i Kvalserie F till division 1, så vet i tusan om det nästan inte går att räkna bort favorittippade Tyringe. Laget förlorade med 4-1 mot Kungälv och har inlett kvalserien med två raka förluster (2-7 i målskillnad). Tillsammans med Varberg är laget poänglöst, medan trion Pantern, Kungälv och Nittorp (de båda sistnämnda med tre matcher spelade) samtliga har sex poäng. På söndag har Tyringe hemmamatch mot just Varberg, Seger där är ett måste (helst med många mål), annars är det med allra största sannolikhet kört för skåningarna. De två bästa av de fem lagen spelar i division 1 nästa säsong.

.


Nagelbitare i förkvalet till Elitseriens Kvalserie

Man blir aldrig klok på lagen i förkvalet til Elitseriens Kvalserie. I kväll vann Oskarshamn med 1-0 borta mot Malmö inför 5908 åskådare (Nicklas Jadeland gjorde matchen enda mål med drygt två minuter kvar att spela) och Rögle bortabesegrade Västerås efter straffar.

Två omgångar återstår och det är "ganska" rafflande. På söndag spelas den näst sista omgången. Om Västerås vinner i förlängning eller på straffar borta mot Oskarshamn, samtidigt som Malmö vinner hemma över Rögle, så står samtliga fyra lag på 10 poäng inför den sista omgången. Ett lag går upp.

Men bara 1700 pers på säsongens viktigaste match i Västerås???


.

Olofström enda division 1-laget klart för Kvalserien

Olofström är som första lag (bortsett från Borås och Sundsvall, som kommer uppifrån) klart för den allsvenska Kvalserien. Övriga tre drabbningar avgörs i morgon. Så här gick det i kväll.

Vita Hästen-Karlskrona 5-3 (2-0, 2-2 1-1)
Jämnt, grinigt, hårt, tufft. Men Hästen var lite bättre matchen igenom. Matchens lirare (tillsammans med Karlskronas Bates Batagllia), Henrik Andersén, avgjorde med dryga minuten kvar att spela genom att lyfta in en retur från KHK-målvakten Timo Leinonen. I morgon avgörs tungviktskampen i Himmelstalundshallen.
Skott: 35-25 (13-6, 13-14, 9-5)
Publik: 3282.
1-1 i matcher.

Nyköping-KRIF 7-3 (0-0, 6-3, 1-0)

Två mål av Elias Bjuhr och ett av förvärvet från Vimmerby, Shawn Snider. Nyköping krossade Kallinge lika hårt som Kallinge krossade Nyköping i förrgår. Och framför allt verkar det vara något med mittenperioderna i matcherna mellan dessa båda lag. 6-3 slutade den i dag, efter 8-8 i skott. Avgörande match i morgon.
Skott: 22-31 (6-10, 8-8, 8-13)
Publik: 2618
1-1 i matcher.

Arlanda-Olofström 1-6

Inte helt oväntat var Olofström klasser bättre än flygplatslaget. 14-3 sammanlagt på två matcher och OIK är som första lag klart för Kvalserien till Allsvenskan. Przepiorka 1+1, Hetta 1+1, Fournier 0+3 och en assist av Jacke. Jag säger väl inte ”vad var det jag sa”.
Skott: 38-31 (12-12, 12-10, 14-9)
Publik: 714.
0-2 i matcher.

Kiruna-Asplöven 5-4 e. förl. (1-0, 1-2, 2-2, 1-0)

Hemmalaget avgjorde genom att göra två mål inom loppet av 43 sekunder i mitten av den tredje perioden, då man gick från 2-2 till 4-2. Trodde vi… Minuterna senare kontrade Asplöven med två snabba mål och ställningen var helt plötsligt 4-4. Drygt tio minuter in i förlängningen kunde Mikael Lasu avgöra för hemmalaget, då Asplövens Gislavedsforward, Erik Hjalmarsson, satt utvisad.
Skott: 36-39 (11-14, 7-13, 13-10, 5-2)
Publik: 1275.
1-1 i matcher.

Är verkligen på humör för att berömma och framhäva mig själv i kväll. Kan därför inte låta bli att påpeka att samtliga fyra tecken satt. Ettor på Hästen, Nyköping och Arlanda samt oavgjort efter full tid mellan Kiruna och Asplöven.
Visserligen inget resultat rätt men 3-1 (5-3 slutade den), 4-2 (7-3), 2-6 (1-6) och 4-3 e. förl. (5-4 e. förl.) var väl ändå inte så jäkla kasst gissat?
Någon gång ska man ju ha tur!


.


Kvällens matcher i kortformat

Playoff 3 till allsvenska kvalserien (2:3):

 

Kiruna

- Asplöven

5-4 e.förl.

SLUT

Nyköping

- KRIF

7-3

SLUT

Vita Hästen

- Karlskrona

5-3

SLUT

Arlanda

- Olofström

1-5

SLUT

       

Kvalserie till div 1:

   

Grästorp

- Grums

3-2 e.förl.

SLUT

Gislaved

- Hammarö

3-1

SLUT


.

Hur ska detta sluta?

2-0 till Hästen i slutet av första perioden. Slagsmål i varje avblåsning, kokhett mellan klackarna, KHK:are som är vansinniga på domaren. Ser sååååå fram emot KHK:arens videoblogg i kväll, om det fortsätter så här. Han måste toppa sig själv för att nå upp till något som är i närheten av att balansera med tidigare inlägg i förhållande till matchbilder.

.

Amatörtips inför kvällen

Frågan är hur bra det är att kliva igenom två serier så enkelt som Vita Hästen gjorde? I kväll spelar man egentligen säsongens första RIKTIGT viktiga match. Den första matchen då man har kniven mot strupen och verkligen måste prestera. Lägg därtill att laget bara har spelat en tävlingsmatch de senaste veckorna, så inser man att det knappast är en förenklande omständighet att komma serieetta om man vill upp i Kvalserien till allsvenskan.

Å andra sidan finns det sådan bredd och sådan spetskompetens i Hästen att de ska fixa det här i alla fall. Hur som helst blir det en enormt spännande match att kolla på i Himmelstalundshallen i kväll.

Här kommer lite amatörtips inför kvällens matcher i Play Off 3 till den allsvenska kvalserien:

Vita Hästen-Karlskrona
Med tanke på hur det såg ut senast, så kan man absolut inte räkna bort KHK. Laget var bättre och vann välförtjänt. Hästen var då förvånansvärt blekt men borde kunna kicka igång på ett helt annat sätt i kväll, när man har en match i benen.
Tips: 3-1 (0-1 i matcher)

Nyköping-KRIF
Tror att Nyköping kan skrälla men att KRIF tar den här matchserien i den tredje och avgörande. Så dåligt som Nyköping presterade senast kan man inte göra igen.
Tips: 4-2 (0-1 i matcher)

Arlanda-Olofström
Tror absolut att Olofström är för bra för Arlanda. Och efter två raka bortasegrar mot de vissnande Björklöven, bevisade man dessutom att bortaformen är god. Dessutom har Przhschepijerorka, Fournier, Hetta, Jacke och grabbarna snäppat upp nu.
Tips: 2-6 (0-1 i matcher)

Kiruna-Asplöven
Slaget om Norrbotten blir stentufft, men tror på revansch för Kiruna. 3-2 i inbördes möten under säsongen och hemmaplan talar för Kiruna.
Tips: 4-3 e. förl. (0-1 i matcher)

.


Vilka derbyn vi får mot Jojjes VIK nästa säsong

Så var det då officiellt, det som vi flesta har förstått en tid.

I går skrev Emil Georgsson på ett tvåårskontrakt med Västerviks IK.
- Det ska bli kul att spela här igen. Det har alltid varit så att är VIK intresserade av mig är jag intresserad av VIK. När jag lämnade klubben för två år sen kände jag inte något intresse. Nu känns det som att klubben är bättre strukturerad på alla plan och att alla i styrelsen är där för klubbens skull. Det var en av de största anledningarna till att jag ville komma tillbaka, berättar Emil för Västerviks Tidningen.

VIK har något riktigt bra på gång och det är inte svårt att förstå sportchef Linds glädje över att ha knutit en ledarprofil som Georgsson till sig.
Vilka sjukt roliga derbyn det kommer bli i ettan nästa säsong. Två hårdsatsande lokalkonkurrenter/kollegor/rivaler kommer öka hockeytemperaturen ungefär 300 grader uppe i nordöstra Kalmar län. Nu gäller det att klubbarna gör det smart och strategiskt för att utnyttja det här unika läget optimalt. Det finns lite idéer om gemensamma aktiviteter, som nog kommer lyftas upp till ytan när det blir dags. Inte så att vi nödvändigtvis ska marknadsföra varandras matcher, men däremot tillsammans öka det allmänna hockeyintresset i regionen.

Ser något så vansinnigt fram emot nästa säsong. Och jag ser också redan fram att få se Jojjes hockeyslit i Vimmerby ishall igen. Nu visserligen i Västerviks tröja, men det må väl vara hänt. ;-) Lycka till!

Nu resonerar jag som att VIK redan är klart för ettan, vilken man visserligen inte är - åtminstone inte i teorin. Men det finns inte på kartan att laget bommar det här. Även om det blir dubbelförsluster mot Grästorp och bortaförlust mot Gislaved, så tror jag att man klarar det.

Sedan får vi också hålla tummarna för att förbundet inte börjar dribbla till det och ska placera oss i olika serier.

.

Alla lag på samma poäng i kvalet till tvåan

56-14 till skott för Åseda mot Kalmar i kvalet till division 2 i kväll, men bortamålvakten Lasse Thorén stod på huvudet och räddade både frilägen och en straff. Samtidigt uppvisade ÅIF genomusel effektivitet och Kalmar, som bara mönstrade tre femmor, lyckades vinna med 2-1 (Viktor Höglund avgjorde med drygt tre minuter kvar).
Samtidigt vann Mölndal med 3-1 borta mot Sölvesborg och nu står alla fyra lagen på sex poäng inför de båda avslutande omgångarna.
Det här blir en riktig nagelbitare för de som har sympatier för något av de fyra kvallagen.

.

Jenka, Funny, Shake och en Cuba Cola. Vilken torsdag!

Kollade KHK-Hästen på nätet i går kväll. Otroligt svåranalyserad match. Karlskrona vann helt rättvist och ett matchotränat Vita Hästen var ganska blekt. Men förklaringen finns nog i just en lång startsträcka efter uppehållet. Tror på helt andra lippizzaner i de två kommande hemmamatcherna. För det tror jag att det blir - två matcher till, alltså.

Apropå ringrost. Alla de lag som hade vilat och inte spelat playoff, förlorade i går. Hinner de skaka liv i kropparna tills i morgon?

Relativt hockeyfritt i kväll. Då gäller det att försöka hetsa upp sig inför kvalserie B till division 2. Sölvesborg och Åseda på sex pinnar efter tre omgångar. Mölndal och Kalmar på tre poäng. Ikväll möts Åseda-Kalmar och Sölvesborg-Mölndal. Två omgångar återstår efter kvällens matcher och det är ganska troligt att det då handlar om två lag som gör upp om division 2-platsen. Och i nästa omgång möts just Åseda och Sölvesborg.

Kära frun kom just hem från en shoppingtripp i Västervik. I kassarna fanns bland annat en retropåse tuggummi innehållandes Jenka, Funny, Shake och Disco. Och då menar jag inte sådana mesigt små moderna varianter, utan XL-sizen från förr som fyller hela käften. Ni som är under 30 år har förmodligen inte en aning om vad jag snackar om. Ni andra kan säkert känna smakerna i munnen bara av att höra namnen. Jenka rules! Näst efter Riff, förstås.

Björn Ferry till TV4 efter distansloppet i skidskytte-VM:
”Jag åker som en röv. Och formen är som inlandsisen.”
Det där första kan jag fatta. Men språkguruns koppling mellan hans form och inlandsisen, är jag inte riktigt med på.

Nu drog hon fram en 33:a Loranga och en dito Cuba Cola också. Bara i Västervik, mina vänner. Bara i Västervik!

Lite sugen på att åka till Himmelstalundshallen i Peking i mörrn.

.


Karlskrona satte sig i förarsätet

Karlskrona-Vita Hästen, fjärde perioden:

4:17:
Hemmalaget dominerar totalt. Har parkerat i Vita Hästens zon hittills. Bates Batagllia hade precis öppet mål, men blev fälld och missade. Utvisning på Henrik Andersén.

08.00: Hästen har jämnat ut spelet. Ganska avvaktande nu.

09.23: Kristoffer Söder avgör för Karlskrona. Ett riktigt slumpmål, där han på något sätt tråcklar sig in från kanten, får med sig pucken, går förbi en försvarare och lägger in den från dålig vinkel.

På det hela taget en rättvis seger i en ganska medioker match.

Match nummer två i Himmelstalundshallen på fredag.

.

Lite från kvällen - so far...

Lagen från Allettan Södra fortsätter att göra rent hus. Kallinge-Ronneby tokkrossade Nyköping med 8-3 i kväll inför 1337 personer. Men andra periodens 4-0 i mål och 17-1 i skott? Har försvarsmuren i gästabudsstaden rasat?

Ännu större siffror, 8-2, blev det i matchen mellan Olofström och Arlanda Wings, sedan Eric, med det outtalbara efternamnet, svarade för 3+1. Men 38-13 i skott för OIK mot vinnarna av Allettan Mellersta? KRIF och OIK med lite mer än det ena benet i den Allsvenska kvalserien.

Asplöven slog ett matchrostigt Kiruna hemma med 2-1 och har skaffat sig fördel i slaget om norra Norrland.

Mest dramatik är det dock i Karlskrona. Med två minuter kvar av den andra perioden ledde fortfarande hemmalaget med 3-0 över Vita Hästen. Dittills hade KHK varit det klart bättre laget och det fanns absolut ingenting som talade för Hästen.
Linus Näsström tryckte dock in reduceringen till 3-1 med 1:45 kvar av mittperioden. Ännu mer nerv blev det två minuter in i den tredje perioden, då Henrik Höglund gjorde 3-2.
Resten av den tredje perioden var ett ställningskrig. KHK hade ett par gyllene lägen att avgöra matchen, utan att lyckas.
Med två minuter kvar att spela tog Sune Bergman timeout och plockade även ut målvakten. Hästen kopplade ett massivt grepp och parkerade i Karlskronas zon, vars försvarare gick på knäna. Efter att ha bränt ett öppet mål sprätte Erik Rosén in 3-3 med 20 sekunder kvar att spela.
Nu börjar förlängningen.

Solklar seger för Västerviks IK mot Gislaved i kvalet till ettan. 4-1 blev det i kväll och det finns absolut ingenting som kommer stoppa VIK från att ta en av de båda platserna som innebär avancemang.

Att Grästorp skulle sopa banan med Hammarö i omgångens andra match var helt väntat. 10-1 slutade matchen.

Oddsen på att Grästorp och Västervik tar de båda division 1-platserna ligger nu på cirka 1.05.

Kan inte låta bli att konstatera att vi tog fyra av sex möjliga poäng mot KRIF, som kommer att spela i Kvalserien till Allsvenskan. Inga värderingar, inga analyser, inga jämförelser i övrigt. Bara ett konstaterande.


.


Vi kommer fortsätta snylta av ditt varma hjärta!

Det är få människor som man ”connectar” med så där direkt. Men när man väl gör det, så vet man det. Senast jag fick den känslan, var då jag lärde känna ett av mina nyaste nyförvärv av vänner. En kille med ett enormt stort hjärta på rätt ställe i bröstet. En kille som aldrig sviker, aldrig säger något ont om någon annan, alltid bryr sig och alltid ger allt. Visserligen lite gnällig ibland, men en jävla karaktär och en genomsnäll figur.

Jag har faktiskt inte känt honom i mer än knappt två år. Det första embryot till vår vänskap startade när jag ringde upp honom en vårdag 2010. Jag hade aldrig pratat med honom tidigare – bara sett honom uppträda och visa sina artistiska sidor. Men jag bestämde mig bara för att ringa honom och ge honom ett förslag. Telefonsvararen var på och jag lämnade ett meddelande.

Jag hade inga större förhoppningar om att höra något av honom, eftersom det kändes som ett rejält långskott, men döm av min förvåning när han faktiskt ringde tillbaka. I efterhand har jag fått reda på att det var hans flickvän som övertygade honom om att ringa upp. Själv var han riktigt tveksam.

Det första samtalet, som ju faktiskt gav resultat, varade länge. Visst blev det mycket hockeysnack men redan då en hel del annat också. Och så har det fortsatt - både i hisnande kul stunder och i perioder som har varit bedrövliga. Under de här två åren, som jag har haft förmånen att känna honom, har han gjort avtryck på många sätt – inte bara hos mig, utan hos många andra Vimmerbybor också. Den äkta och innerliga kärleken från fansen säger allt och kan inte missuppfattas. Inte ens om man är en ödmjuk och blygsam figur och inte vill framhäva sig själv, som han är.

Nu har ett två år långt kapitel av hans liv nått sitt slut och en av våra Kungar har valt att göra precis som Kungen av Sverige – vända blad. Tyvärr... Och jag vet inte om jag tidigare har sett så många av Vimmerby Hockeys eldsjälar och supportrar vara så här nedstämda, som de har varit det senaste dygnet.

Tack Emil Georgsson för de här två åren. Även om vi inte kommer få förmånen att se dig i Tigertröjan mer, så är vi många som kommer följa dig och fortsätta snylta av ditt varma hjärta.

All lycka i fortsättningen!

.


Och vad ska man göra i kväll då?

Jaha. Vad ska man välja i kväll då? Kvalhockey i Oskarshamn, annan kvalhockey i Västervik, Champions League, Italienska ligan eller kvalhockey på datorn? Fotbollen går bort. I övrigt är det nog dags att bestämma sig.

Massor med godbitar denna kväll.

Förkval till Kvalserien:
Rögle-Västerås (tips: 3-4 e. förl.)
Oskarshamn-Malmö (tips: 4-2)

Playoff 3 till Allsvenskt kval:
Asplöven-Kiruna (tips: 2-4)
Kallinge-Nyköping (tips: 3-2)
Olofström-Arlanda Wings (tips 5-2)
Karlskrona-Vita Hästen (tips: 1-3)

Kvalserie E till division 1:
Västervik-Gislaved (tips: 3-2 e. förl.)
Grästorp-Hammarö (tips 7-2)

Kvalserie F till division 1:
Pantern-Varberg (tips 5-1)
Nittorp-Kungälv (tips 3-2)

Ser på klockan att det nog får bli datorn.
Eller kanske VIK?
Eller IKO...

.


12 spelare klara för kommande säsong - hittills...

Fick en fråga om hur truppen ser ut just nu. Här är de spelare som hittills har kritat på för kommande säsong:

Målvakter:
Calle Brattenberger

Backar:
Emil Wahlberg
Alexander Andersson
Martin Modigs
Patrik Bengtsson
Jacob Isaksson

Forwards:
Eric Johansson
Björn Jonasson
Jim Nordh
Marcus Schelin
Pierre Gustavsson
Petrus Olivestam

.


Fyra bröllop och en begravning

Fyra ja och ett nej. Det var dagens facit på spelarfronten.

I dag signade nämligen sportchef Fredric Jaensson med fyra av den gångna säsongens backar. Alexander Andersson, Patrik Bengtsson, Martin Modigs och Jacob Isaksson är samtliga klara för fortsättning i klubben.
- Mycket glädjande. De här killarna är en stor del av vår framtid. Tre VH-fostrade spelare och så Alex, som nu gör sin tredje säsong hos oss. Samtliga är unga (födda på 90-talet allihop) och väldigt utvecklingsbara, säger Fredric Jaensson.

Idag blev det också, inte helt oväntat, klart att centern Emil Georgsson inte kommer att forsätta en tredje säsong i Vimmerby.
- Jag tror att det behövs bättre spelare än mig för att ta detta till nästa nivå, sa han när jag pratade med honom i kväll.
Vi tackar och bugar för Emils insatser under två säsonger i Vimmerby och önskar honom stort lycka till i fortsättningen. Tack för allt, vännen!

Nåväl. Fyra påskrifter och ett avhopp denna dag. Och framför allt är det flera extremt spännande namn som sportchef Jaensson har på kroken.
- Ja, det är en hel del annat på ingång. Bland annat är vi nära att göra klart med två högklassiga centrar, fler kontraktsförlängningar och en del annat spännande.

.

Bakhalt i Brunflo - men Jönsson matar på

Inte nog med att Brunflos Jerry Ahrlin även detta år missade segern i Vasaloppet med ett par sekunder. För ortens andra stolthet, hockeylaget, börjar det också kärva i spåret. Efter 26 raka segrar i division två, förlorade laget i går i den första omgången av Kvalserien till division ett. 272 personer hemma i Klanghallen fick se gästande Kramfors-Alliansen avgöra på straffar (3-4). I Kvalserie B till division 1 ingår också Njurunda och Husum (7-4 till Njurunda i deras möte). Sex omgångar ska spelas (tack "T") och två lag går upp.

En som däremot håller ställningarna i Brunflo är "gamle" VH-hjälten Johan Jönsson. Sin vana trogen blev det nya poäng i går (1+1) och hockeyvirtuosen från norr har nu bara fyra pinnar kvar innan han spräcker 100-strecket den här säsongen. Makalöst!

.

Tänk så lägligt KHK och Löven tappade 2000 personer

Reglerna är ju sådana att de båda lagen ska dela på nettointäkterna i en eventuell tredje match i playoff till allsvenskan. Utifrån detta kan man göra ett par konstateranden:
1) Huddinge gick knappast plus den här helgen (423 pers i Haparanda).
2) Både Karlskrona och Björklöven noterade just i dag några av säsongens sämsta publiksiffror. Och detta då säsongens absolut viktigaste matcher spelades.
I Karlskrona var det i lördags 3048 personer. I dag 2013 (1035 färre).
I Umeå var det 3662 personer i lördags. I dag 2595 (1067 färre).

Jag vet inte vad man ska säga om detta?
"Märkligt", är väl ett ord.
"Skrota den här idén förbundet, så slipper ni sådana här löjeväckande redovisningar", är en hel mening.

Jag påstår inte att klubbarna ljuger i sina redovisningar. Eller gör jag det? Okej, jag hoppas i alla fall inte att det mixtras oärligt med siffrorna. Däremot behöver man inte vara högskoleutbildad för att förstå att det åtminstone tillämpas olika (mer eller mindre kreativa) redovisningsmetoder en sådan här kväll jämfört med en vanlig seriematch, då man vill stoltsera med så höga publiksiffror som möjligt och varenda upptryck fribiljett räknas minst en gång - vare sig personen är på plats eller inte. I dag var det nog istället så att inte ett enda VIP- eller företagskort räknades in i publiksiffrorna. För dessa är ju betalda sedan tidigare och inte separat till den här matchen.

.

Allettan Södra gjorde rent hus

Samtliga Vimmerby Hockeys seriekollegor från den södra Allettan vann sina möten i playoff två till Allsvenskan och är nu klara för sista playoffomgången till den allsvenska Kvalserien. Lägg därtill Vita Hästen, som var klart för playoff tre sedan tidigare, så har Allettan Södra hittills gjort rent hus med sina konkurrenter. Jag tycker att detta cementerar nykomlingen Vimmerby Hockeys prestation den gångna säsongen ännu hårdare, där man alltså kom sexa bakom dessa fyra lag och Mariestad.

Tänk att en enda spelare kan dominera händelserna i en match så totalt som Östersunds Karl Björklund gjorde ikväll i den avgörande matchen mellan Karlskrona och Östersund.
- Först styrde han in Tomi Pöllänens skott i eget mål, som innebar 1-0 till KHK efter 57:36.
- Sedan tystade han Karlskronapubliken genom att kvittera till 1-1 med sex sekunder kvar av matchen.
- När KHK:s Nybroförvärv, Andreas Elofsson, sedan avgjorde genom att göra 2-1 i overtime skedde det i powerplay. Och gissa vem som satt utvisad för Östersund? Ja, exakt…!
Det var dock med ett stort nödrop som KHK fixade detta. I förlängningen hade nämligen gästande Östersund ett drömläge att avgöra redan efter 15 sekunder, men Timo Leinonen i Karlskronas mål räddade friläget och det öppna målet. Man hade sedan ytterligare ett par kanonlägen mot ett darrigt och taget hemmalag.

Otroligt starkt av Olofström att vinna två raka bortamatcher mot favorittyngda Björklöven, som innan helgen inte hade förlorat en enda hemmamatch under hela säsongen. 2-0 i kväll och de tunga namnen levererade när det som bäst behövdes. Mål av Fournier och Hetta. En assist på Jakob Karlsson. Som sagt, starkt av OIK. Men vilken mastodont-chock-flopp för hårdsatsande Lövlaget.

421 personer tittade på i går då det andra Lövlaget, Asplöven, vann mot Huddinge med 4-2. Ryktet om hemmalagets framgångar spred sig som en löpeld i Haparandatrakten under natten. I dag var det nämligen hela 423 personer på läktaren, som såg sina hjältar vinna med 5-1.

Playoff tre spelas enligt följande (bäst av tre matcher):
Karlskrona-Vita Hästen
Kallinge/Ronneby-Nyköping
Olofström-Arlanda Wings
Asplöven-Kiruna.
Segrarna i dessa möten är klara för Kvalserien, där dessutom Sundsvall och Borås väntar. De två första efter Kvalseriens tio omgångar spelar i Allsvenskan nästa säsong.

I Kvalserie E till division ett fick Västervik en (väntad) smakstart mot seriens förmodade stryklag, Hammarö. VIK vann borta med 6-3. Halvvägs in i den sista perioden var dock ställningen ”bara” 4-3 och matchen fortfarande en öppen historia. Men VIK var starkare på alla positioner och vann rättvist. Målskyttar: Tomas Jörbrink 2, Ragnar Karlsson, Alexander Johansson, Jonas Lennartsson och Andreas Bergström.
I den andra matchen slog Gislaved Grums hemma med 3-1. Richard Hoffrén gjorde två mål och André Smulter avgjorde med fyra minuter kvar.
Grästorp stod över den första omgången.

I den södra kvalserien till division ett fick Tyringe en mardrömsinledning, då laget förlorade hemma i Tyrs Hov inför 1447 personer mot det på papperet svagaste laget, Nittorps IK. I samma serie vann Pantern borta mot Kungälv med 3-0. Om Tyringe ska fixa detta, så krävs nog alldeles säkert två segrar i de båda kommande matcherna mot Kungälv borta och Varberg hemma.

I går fick Åsedas tränare Nils-Gunnar Svensson sparken. Fredrik Pettersson har tagit över taktpinnen och tydligen öppnade han spjällen helt. I kväll vann laget hemma mot Sölvesborg med 10-7 (4-1, 1-3, 5-3) i kvalet till tvåan. Ha då i åtanke att Åseda under seriens 30 matcher bara gjorde 58 mål sammanlagt?!?!
I omgångens andra match svarade Kalmar för en stark insats och slog favoriten Mölndal hemma med 5-4. Nu står alla fyra lagen på tre poäng efter en omgång. Rafflande!


.


KRIF enda laget klart för Play Off 3

Crash, boom, bang… Karlskrona-Östersund 2-4 inför 3048 personer i dag och avgörande match väntar i morgon. Vem hade trott det? 36-18 i skott men bara 77 procent på Timo Leinonen. Det håller inte! Segraren i morgon möter Vita Hästen i Play Off 3.

Blekinges fana hölls i dag av KRIF (och Olofström), som gjorde 3-1 på Enköping i sista perioden och vann med samma siffror. 1350 personer tittade på. 2-0 i matcher och nu väntar Nyköping i Play Off 3. Kvalserien känns inte alls omöjlig för nykomlingen Kallinge. Kul som tusan! Och grattis som fan!

Olofström tystade 3662 personer på läktarna och skrällde borta mot Björklöven. På drygt sex minuter i andra perioden vände man 0-2-underläge till ledning med 3-2, vilket också blev slutresultatet. VH-fostrade Jakob Karlsson assisterade till OIK:s första mål. 1-1 i matcher även här. Segraren i morgon möter Arlanda Wings i Play Off 3.

Även i Haparanda spelas det en avgörande match i morgon. I dag vann hemmalaget Asplöven med 4-2 mot Huddinge, efter att ha gjort två mål under de sista sex minuterna. Bara 421 personer tittade på. Spräcks 500-strecket i morgon? Segraren möter Kiruna  i Play Off 3.


.


VH-truppen fylls på med ytterligare fyra namn

Sportchef Fredric Jaensson fortsätter att fylla på Vimmerby Hockeys trupp inför den kommande säsong.
Sedan tidigare är nyckelspelarna Eric Johansson, Calle Brattenberger, Emil Wahlberg och Björn Jonasson klara.
Nu kan vi fylla på listan med ytterligare en kvartett mycket viktiga spelare. Jim Nordh, Marcus Schelin, Pierre Gustavsson och Petrus Olivestam har alla förlängt sina kontrakt med VH.

Fredric Jaensson:
- Riktigt kul. Det är fyra killar med stor kapacitet och samtliga även med fortsatt utvecklingspotential.
- Självklart kommer det att bli fler från fjolårets trupp som fortsätter men vi har inte hunnit diskutera klart med samtliga ännu. Vi ska försöka ta det under kommande vecka. Samtidigt har vi flera spännande spelare som har hört av sig och vill hit. Och då pratar vi kvalitetsspelare av riktigt hög kaliber, så det ser otroligt spännande ut.
- Det märks att den här säsongens framgångar har gett eko i Hockeysverige. De potentiella nyförvärv som vi diskuterar med nu, ligger på en helt annan nivå än vad spelare som har visat intresse för oss tidigare har gjort.

.


Favoriterna skaffade sig bra lägen

Lite kvalhockey av intresse från i kväll. Med idel uddamålssegrar skaffade sig KRIF, Karlskrona och Björklöven kanonlägen inför matcherna på hemmaplan i helgen. Huddinge slog Asplöven i sudden och den matchserien känns helt öppen.

Play Off 2 till Kvalserien (match 1, bäst av 3):

Enköping-Kallinge/Ronneby 3-4 (2-1, 1-2, 0-1)
Skott: 32-33 (11-12, 9-11, 12-10)
Publik: 834

Östersund-Karlskrona 3-4 (1-2, 2-2, 0-0)
Skott: 37-28 (6-10, 11-14, 20-4)
Publik: 525

Huddinge-Asplöven 3-2 (1-1, 0-1, 1-0, 1-0) e. ot.
Skott: 26-32 (13-13, 8-13, 5-6, 0-0)
Publik: 770

Olofström-Björklöven 1-2 (1-1, 0-1, 0-0)
Skott: 19-27 (9-6, 6-7, 4-14)
Publik: 1675


Kvalserie B till division 2 (första omgången):

Sölvesborg-Kalmar 7-1 (1-0, 4-0, 2-1)
Skott: 46-37 (12-18, 17-6, 17-13)
Kalmar inledde bra och var spelmässigt det bästa laget i den första perioden. Men i den andra föll man ihop totalt. Mellan matchminut 31 och 39 släppte laget in fyra mål, Sölvesborg gick från 1-0 till 5-0 och matchen var avgjord. Calle Hallström gjorde Kalmars mål.

Mölndal-Åseda 4-2 (2-0, 1-1, 1-1)
Skott: 25-29 (9-8, 7-15, 9-8)
Publik: 135
Åseda låg under med 3-0 när halva matchen var spelad. Genom mål av Andreas Lundgren och Markus Karlsson fick laget häng men mitt i kvitteringspressen avgjorde Mölndal halvvägs in i den sista perioden.

.


Allsvenskan, avslag och division 3-lag som kvalar

Som väntat beslutade i dag förbundet att avslå Nittorps och Gislaveds överklaganden kring indelning av kvalserierna till division 1. Det kokar i de båda klubbarna, eftersom man går miste om två grymma kvalderbyn lagen emellan (Nittorp är placerade i F och Gislaved så klart i E - och mellan orterna skiljer det bara 3,5 mil). Men nu är alltså de båda kvalgrupperna fastslagna.

Någon som har sett Tre Solar, den svenska kalkon-kult-rullen med Lena Endre och Kjelle Bergqvist? Zlatans utsläppta frilla i kväll var i stort sett en kopia av herr Bergqvists rollfigurs barr.

Fortfarande sugen på hockey, trots att VH:s säsong är över? LG Sports sänder två godbitar de närmsta dagarna, nämligen Play Off 2-matcherna Östersund-Karlskrona torsdag kväll och KRIF-Enköping på lördag. Man sänder också en eventuellt tredje och avgörande match från Kallinge på söndag.

John Wikberg, redaktör på en av Sveriges största fristående hockeybloggar, dragskott.nu, uppmärksammar att Calle Brattenberger stannar i Vimmerby. Hans artikel har rubriken "Klassmålvakten stannar i sensationslaget - det är svårt för smålänningarna att få en bättre målvakt". Du läser hela inlägget här.

I dag (torsdag) drar kvalserien igång för grann- och samarbetsklubben Åseda IF, för att hålla sig kvar i division 2. Mölndal, Kalmar och Sölvesborg står för motståndet. Inte alls en omöjlig uppgift.
Tyvär kan man ju inte på något sätt påstå att Åseda var med i matchen i division 2 i år. Tre segrar på 30 matcher och 58-140 (-82) går inte att prata bort. Men laget som vi känner är bättre än så och jag tror ändå att de, med sin grundkapacitet och rutin från spel i tvåan, har bra chans att klara sig kvar via kval. Lagen de har lottats ihop med i sin kvalgrupp är på intet sätt några lag att skrämmas av – två stycken tvåor i Alltrean och en trea. Det här är dessutom lag som under säsongen spelade jämna matcher med lag som HA74, Skilingaryd m.fl.
  - Mölndal vann sin division 3-serie i förkrossande stil (13 segrar på 14 matcher och +102 i målskillnad) och kommer förmodligen bli det hårdaste motståndet för Åseda. Intressant att Åseda-fostrade poängmaskinen Martin Petersson (har även gjort en säsong med kommunkonkurrenten Lenhovda) spelar i Mölndal. I Alltrean, när motståndet hårdnade, var Mölndal mer beskedligt och placerade sig på andra plats (efter Töreboda). Laget vann "bara" nio av 16 matcher. Man har massor med comebackande spelare i laget, som Åseda, med sin grundträning, borde kunna köra ifrån. Tror att VH-utlånade centern, Andreas Lundgren, kommer bli yr i huvudet av alla åttor han kommer att åka runt motståndarna i kvalserien.
  - Sölvesborg vann visserligen G-serien, men känns ändå ganska svagt. I Alltrean vann man bara sju av 16 matcher och kom tvåa efter Glimma. Här finns visserligen mycket rutin, men många av gubbsen har också en del år på nacken. Bara det att föreningen på sin hemsida har Sweden Rock Festival som huvudnyhet före klubbens kvalspel, säger väl en del om ambitionerna?
  - Kalmar tror jag inte har något att hämta i kvalserien. Laget kom visserligen tvåa bakom namnkunniga Ljungby HK i division 3 F. I Alltrean B tappade laget poäng i närmare hälften av matcherna och hamnade på -2 mål efter 16 omgångar (EDIT: En uppretad Kalmarsupporter, som tycker att jag har noll koll som inte tror på Kalmar, noterade att jag hade gjort det fatala misstaget och inte skrivit 14, som är det rätta antalet omgångar - härmed är en ursäkt och tillrättaläggelse gjord) och blev trea bakom Glimma och Sölvesborg.

IK Oskarshamn skickade in tre mål på drygt sex minuter i slutperioden mot BIK Karlskoga i kväll (seger med 3-1) och vägen till Play Off-plats ligger nu både grusad och väl saltad för grannkommunens stolthet. Otroligt starkt att man bara kan bortse från all skit som har varit runt klubben under de senaste månaderna och istället fokusera på sitt jobb. Dessutom med en trupp som på papperet känns svagare än vad den har varit de senaste säsongerna. Fredrik Söderströms betydelse för detta ska man verkligen inte bortse från.

Åseda IF inleder redan i kväll med en förmodad nyckelmatch - Mölndal borta - och vi håller alla Lundgrenska tummar vi bara har. Segrande lag i kvalserien är klart för division 2.

I dag kör alltså Play Off 2 till Allsvenskans Kvalserie igång. Och vilka höjdare:
Östersund-Karlskrona
Olofström-Björklöven
Enköping-Kallinge/Ronneby
Huddinge-Asplöven
Men detta återkommer vi mer till under dagen.

.

RSS 2.0