Vimmerby tvåa i XL-Bygg Cup

I den avslutande matchen i XL-Bygg Cup vann hemmalaget Tingsryds AIF med 4-1 mot Skövde. Det innebär att TAIF vann cupen före Vimmerby Hockey. Starkt av Vimmerby som ju kom till cupen hårt brandskattat (skador och sjukdomar) och ju även fick skyttekungen Björn Jonason skadad i fredagens match mot Skövde.
 
Sluttabell:
1 Tingsryd 3 3 0 0 14:4 (10) 9
2 Vimmerby 3 1 1 1 8:8 (0) 5
3 Skövde 3 1 1 1 7:8 (-1) 4
4 Visby/Roma 3 0 0 3 4:13 (-9) 0
 
I övrigt i dag kan vi bland annat notera att Nybro tog revansch på Västervik för förlusten senast. I dag vann Nybro på bortaplan med 2-0 - båda målen gjorda av Robin Larsson.

Och vad säger ni om KRIF-AIK 4-3? Ja, DET AIK! Och i går förlorade KRIF med "bara" 3-2 mot Karlskrona.

Björn Jonason missar alltså med ganska stor sannolikhet hela, eller åtminstone stora delar av, höstsäsongen. Beskedet från läkarna om att det kommer dröja 3-4 månader innan han får börja belasta handen är ju ett dråpslag för Björn, som ännu en gång ska gå igenom ett skadehelvete. Mitt i allt eländet ska det ändå bli intressant att se hur/om Vimmerby Hockey kommer att agera. Kommer man försöka fylla lucken efter Björn och var hittar man i så fall den spelaren?
 
 
.

Säker seger för Vimmerby mot Visby/Roma

Vimmerby Hockey spelade på söndagseftermiddagen sin tredje och sista match i XL-Bygg Cup i Tingsryd. Den resulterade i en säker seger mot Visby, som besegrades med 4-1 (2-0, 1-1, 1-0).
Den första perioden var hyfsat jämn, men sedan tog Vimmerby över matchen fullständigt. VH:s mål gjordes av Carl Ackered, Sebastian Nilsson, Alexander Holmberg och Jakob Karlsson.
 
Vimmerby kommer sluta antingen tvåa eller trea i cupen - allt beroende på hur det går i cupens avslutande match mellan Tingsryd och Skövde.
 
 
.

Mardrömsbesked för Jonason i förmiddags

I fredagens match mot Skövde brakade Vimmerby Hockeys poängmaskin, Björn Jonason, så illa in i sargen att han bröt underarmen. Det var i alla fall det första beskedet som Jonason fick av läkarna på Växjö lasarett efter lördagsförmiddagens operation.

- Jag anade att det var något mer som inte stod rätt till. Operationen tog tre timmar istället för en timme, som de sa att det skulle göra. I går kväll blödde jag genom gipset, men fick inte höra något mer från läkarna förrän i förmiddags, precis innan jag skrevs ut.

Och beskedet han fick då var sämsta tänkbara:

- De berättade att även en liten led, som sitter under musklerna i handleden, var av. Jag antar att det var anledningen till att operationen tog så lång tid, suckar Björn.

Illa i sig men ännu värre att läkarna nu ändrade läktiden från de första 5-6 veckorna. Det som är sagt nu är att det kommer dröja 3-4 månader innan Björn kommer få börja belasta handen/armen, vilket i så fall skulle betyda att han tidigast är tillbaka efter juluppehållet.

- Jag vet inte om jag vill tro på det. På fredag ska jag träffa ortopeden i Västervik, fredagen efter ska jag ta bort stygnen och gipsas om och fredagen därefter ska jag ta bort stiften i den brutna leden och återigen gipsas om.

- Efter omständigheterna mår jag väl ändå hyfsat, även om det gör väldigt ont. Jobbigast är att veta att man ska gå igenom det här igen (Björn fick ju förra stora delar av förra säsongen förstörd av ett benbrott).

Men några tankar på att lägga ner säsongen och ta sikte på nästa, finns inte.
- Nej, nej. Nu handlar det om att bli frisk så snabbt som vanligt och komma tillbaka till grabbarna på isen.

Björn har bara vaga minnen av olyckstillfället, där han fick en motståndarforwards klubba in mellan skridskorna och föll in i sargen.

- Det var en ren olyckshändelse, så ingen skugga ska falla över Skövde-spelaren. Jag vet att jag föll och skulle ta emot mig med armen, sedan bara small det. Jag har aldrig haft så ont i hela mitt liv.
Något som är fullt begripligt då underarmen krossades inåt och de båda benpiporna stack ut åt samma håll.
- Det känns som det hade räckt med det. Dagens besked var riktigt tungt, suckar Björn Jonason.

.


Vimmerby med chans på andraplatsen i dag

I dag avgörs XL-Bygg Cup i Tingsryd och Vimmerby kan som bäst sluta tvåa. För det krävs seger mot Visby/Roma, samtidigt som hemmalaget Tingsryd besegrar Skövde i dagens andra match.

För oss VH-supportrar är det tidig "bänkning" framför datorn/tv:n som gäller, då nedsläpp mellan VH och Visby/Roma sker redan klockan 13.00.

Om du inte är på plats i Tingsryd ska du självklart kolla matchen på nätet. På Tingsryds hemsida och på livestreaming plattformen Solidtango hittar du senare under dagen all tänkbar info om dagens webbsändningar. Logga in, betala och luta dig tillbaka.

Men - liksom tidigare dagar kan du kan få tillgång till webbsändningen av Vimmerbys match på ett enklare sätt. På twitter (@RundbergMicael) lottar jag dagligen ut en matchkod till var och en av Vimmerbys matcher. Gå in där och retweeta, så är du med i utlottningen. Dagens tävling stänger vid kl 12.30 och sedan mejlas matchkod till vinnaren.
 
 
.

Förlust för VH mot starkt Tingsryd

Det var trötta huvuden och trötta ben på Vimmerbyspelarna i kvällens match i XL-Bygg Cup. Spel på tre femmor och hårt slit på ett antal nyckelspelare gjorde att VH aldrig var riktigt nära Tingsryd.

Matchen slutade 4-0 till hemmalaget och det är väl egentligen inte mycket att säga om. TAIF var klasser bättre i den första perioden (trots att det ändå stod 0-0 efter den). VH jobbade sig visserligen in i matchen och hade bland annat tre ramträffar, men Tingsryds seger var ändå rättvis.

Matchen fick se två bra målvakter, Calle Brattenberger i Vimmerby och Andreas Hörberg i TAIF. Kul också att se nyförvärvet Markus Palmberg göra sin debut i VH-tröjan. Han är en energispelare som kommer göra mycket nytta hos oss. Plus också till backen Jesper Söderholm (ny från Huddinge) - rejäl i spelet och gör färdigt.

I och med Tingsryds seger fick de planeringsansvariga för spelschemat som de ville. Skövde och Tingsryd möts i en direkt avgörande match i morgon om vem som ska ta hem XL-Bygg Cup. För Vimmerbys del väntar Visby/Roma. Seger där och vi kan sluta tvåa.
 
 
.

Palmberg inte klar men spelar ändå

En knapp timme kvar till Vimmerby Hockeys andra match i Xl-Bygg Cup i Tingsryd. I kväll ställs man mot hemmalaget - en riktigt tuff uppgift för ett hård brandskattat Vimmerbylag, där fem ordinarie spelare saknas (Emil Wahlberg, Björn Jonason, Jesper Danielsson, Jim Nordh och Jacob Isaksson)
- En tuff match igår, en hel femma borta, ett par killar som spelar halvkrassliga och så möter vi Sveriges kanske bästa division 1-lag. Det lär bli hårda bud, säger VH-tränaren Tomas Sandlin.

Läget för Vimmerbys Björn Jonasson, som så oturligt bröt armen under gårdagens match, är att han har opererats under dagen. Björn kommer få stanna på sjukhus för observation tills i morgon.
 
Beträffande VH:s nyförvärv från Åkers/Strängnäs, Markus Palmberg, så är övergången till Vimmerby ännu inte klar. Anledningen till detta är det ingen som vet, men det verkar vara så att Åker/Strängnäs inte har fyllt i det slutgiltiga digitala övergångsdokumentet ännu. Efter godkännande från Tingsryds lagledning kommer Palmberg ändå spela för det hårt brandskattade VH-laget i kväll. Han kliver in på skadade Björn Jonasons plats i förstakedjan.
 
I dagens första match, som avslutades alldeles nyss, vann Skövde mot Visby/Roma med 3-0. Gotlänningarna, som är VH:s motståndare i morgon, är därmed det enda laget som hittills är borta från segerstriden i cupen.
 
Vimmerbys laguppställning till kvällens match:
 
Målvakt:
Calle Brattenberger
 
Förstafemman:
Carl Ackered, Jesper Eriksen
Markus Palmberg, Jakob Karlsson, Alexander Holmberg
 
Andrafemman:
Niklas Pavel, Pelle Ström
Simon Dahl, Niklas Svensson, Sebastian Nilsson
 
Tredjefemman:
Tobias Jonsson, Jesper Söderholm
Jesper Carlsson, Rasmus Davidsson, Andreas Rundgren
 
Extramålvakt:
Marcus Evertsson
 
.

Redan ikväll väntar "en liten cupfinal" för VH

I gårdagens kvällsmatch vann hemmalaget Tingsryd, efter vissa problem, mot Visby/Roma. 6-3 slutade tillställningen, sedan TAIF gick från 3-3 till 6-3 i den sista perioden.

I och med att Vimmerby besegrade Skövde efter straffar (4-3) får vi väl ändå vara så fräcka att vi hypar upp kvällens match mellan Tingsryd och Vimmerby (matchstart 19.30) till att kallas en liten final? För onekligen är det ju så att segrande lag i kväll har en gyllene chans att ta hem hela XL-Bygg Cup. Dessförinnan (kl 16.00) möts Skövde–Visby/Roma.

Om du inte har möjlighet att åka till Tingsryd ska du självklart kolla matchen/matcherna på nätet. På Tingsryds hemsida och på livestreaming plattformen Solidtango hittar du senare under dagen all tänkbar info om dagens webbsändningar. Logga in, betala och luta dig tillbaka.

Det finns också ett annat, billigare sätt som du kan få tillgång till webbsändningen av Vimmerbys matcher på. På twitter (@RundbergMicael) lottar jag dagligen ut en matchkod till var och en av Vimmerbys matcher. Gå in där och retweeta, så är du med i utlottningen. Kvällens tävling stänger vid kl 19.00 och sedan mejlas matchkod till vinnaren.

Förhoppningsvis hinner jag återkomma senare i eftermiddag med lite försnack och laguppställningar. Det finns ju en hel del saker att få svar på:

  • Hur är det med Björn Jonason efter operationen av hans brutna underarm nu i morse?
  • Lyckas Åker/Strängnäs kryssa i rätt ruta på nätet och se till att VH:s nyförvärv Markus Palmberg äntligen blir spelklar?
  • Återkommer någon av de sjuka/skadade spelarna, som inte kunde vara med i går, till dagens match?
  • Vem vaktar kassen? 


Nu väntar nämligen rallyskogen och skrivuppdrag till några lokaltidningar som har förare med i Sydsvenska Rallycupen.

Hörs!

 

.


Bekräftat underarmsbrott på Björn Jonason

Efter besök på sjukhus bekräftades det att den skada som Vimmerby Hockeys Björn Jonason ådrog sig i matchen mot Skövde i dag var precis så illa som man befarade.
- Det handlar om ett underarmsbrott. Jag kommer opereras i morgon bitti, meddelar Björn Jonason från sjuksängen i kväll.
 
 
.

Jonason med ambulans till sjukhus med befarat armbrott

Knappt har säsongen hunnit börja innan skadehelvetet återigen sätter klorna i Vimmerby Hockey. På hemmaplan går centerförvärvet från allsvenska Almtuna, Jesper Danielsson, med en skadad axel och i dagens match var olyckan framme när skyttekungen Björn Jonason (som fick en stor del av förra säsongen spolierad p.g.a. ett brutet ben) brakade in i sargen med ena armen före.

Efter att ha burits ut på bår togs Jonason direkt till sjukhus med ambulans. Man befarar nu ett underarmsbrott alternativt handledsbrott.

– Om det skulle vara så - vi måste ju självklart invänta den definitiva diagnosen - så lär han vara borta fem-sex veckor – MINST, suckar Vimmerbys tränare Tomas Sandlin.
– I och med att allt skedde på andra sidan isen så har jag inte pratat med honom själv, men killarna som var hos honom sa att underarmen inte såg helt rät ut och att han hade fruktansvärt ont.

Även om matchen kommer i andra hand en sådan här kväll, så måste vi beröra den också.

– Den första perioden var riktigt dålig. Den andra var lite mindre dålig. I den tredje närmar vi oss sedan vår nivå - inte alls den höga nivå vi kan hålla, men åtminstone en acceptabel nivå, menar Sandlin.
– Med tanke på att vi saknar fyra spelare och spelar med två som borde ha vilat (blev friska efter influensa i går kväll), så får man väl ändå tycka att en seger mot Skövde är starkt.

I morgon väntar Tingsryd för Vimmerby och förmodligen en helt annan typ av match.
– Tingsryd var ju bra redan i fjol och ser ännu bättre ut i år. Förhoppningsvis kan vi få ner ett par av de spelarna som inte var med i dag till den matchen. Med tanke på att vi nu kör på bara 15 utespelare, så har vi inte mycket att laborera med annars, avslutar Sandlin.


Jonason ut på bår när VH vann på straffar

Vimmerby Hockey vann eftermiddagens premiärmatch i XL-Bygg Cup i Tingsryd. 4-3 blev slutresultatet, sedan Simon Dahl iskallt la in den avgörande straffen mellan benen på Skövdes målvakt Marcus Melin. Två pinnar till VH och en till Skaraborgarna.

Vimmerbys första period var ytterst medioker. Lågt tempo och många ganska enkla misstag i egen zon. Detsamma för Skövde för den delen, som dock stod för de få vassa chanser som vaskades fram.
Fyra minuter in i den andra perioden tog så SIK ledningen och det var startskottet på en sju minuter lång målorgie. När elva minuter var spelade av perioden ledde nämligen Vimmerby med 3-2, efter bland annat två mål av Jakob Karlsson.

Därefter tog Vimmerby över matchen. Framförallt hade förstafemman lekstuga när de var inne på isen, men även de båda andra formationerna såg pigga ut. I tredje perioden borde Vimmerby ha avgjort matchen. Inte så att man på något sätt var överlägset, men man hade ändå ett bra grepp om det som hände. Ända fram tills man åkte på två utvisningar i slutet av matchen. På den andra av dessa, då riktigt duktige centern Niklas Svensson satt på botbänken, skickade Skövdes ena nyförvärv från Vimmerby, Adam Rundqvist, in kvitteringen. Om vi ska skriva något om SIK:s andra nyförvärv från Vimmerby, Henrik Tång, beskrivs hans insats bäst med 2+2+10.

I straffläggningen fick vi se två riktigt eleganta mål - ett för vardera laget (Alexander Holmberg för VH och Emil Alengård för Skövde). Men det blev alltså VH:s Simon Dahl som fick sista ordet.

Vimmerbys seger överskuggas dock något som såg ut att vara en riktigt otäck skada på Vimmerbys skyttekung Björn Jonasson. Med knappt halva den tredje perioden kvar att spela var han först in i en situation nere i egna sarghörnet. Där fick han sedan en jagandes Victor Wänghult över sig och i det momentet hände något med någon kroppsdel på Björn. Han blev liggandes på isen i närmare tio minuter innan man fick upp honom på båren och kunde bära ut honom.
Björn hade mycket ont, men det är omöjligt att sia om ifall det handlar om muskel- eller skelettskada, eller om det är på över- eller på underkroppen.
Jag ska försöka kolla upp det mer i kväll.

XL-Bygg Cup fortsätter nu i kväll med match mellan hemmalaget Tingsryd och Visby. I morgon är det ny match för Vimmerby, då mot Tingsryd.
 
 
Vimmerby Hockey-Skövde IK 4-3 e .str. (0-0, 3-2, 0-1, 1-0)
0-1 (24:16) Mikael Persson-Riis (Johan Erkgärds, Albin Andersson)
1-1 (26:42) Rasmus Davidsson (Sebastian Nilsson, Emil Wahlberg)
1-2 (28:54) Albin Lindgren (Emil Alengård, Adam Rundqvist)
2-2 (30:40) Jakob Karlsson (Alexander Holmberg, Jesper Eriksen)
3-2 (31:46) Jakob Karlsson (Björn Jonason, Alexander Holmberg), sp 5 mot 4
3-3 (57:24) Adam Rundqvist (Emil Alengård), sp 5 mot 4
4-3 (GWS) Simon Dahl
Skott: 28-29 (4-10, 13-13, 10-6)
Utvisningar, Vimmerby: 7x2 min, 1x10 min. Skövde: 4x2 min, 1x10 min.
 
.

VH:s lag i eftermiddagens match

Strax nedsläpp i den första matchen i XL-Bygg-Cup i Tingsryd mellan Vimmebry och Skövde. Vimmebry mönstrar följande lag. Noterbart är att Jesper Söderholm, som blev klar för Vimmerby Hockey i dag, går in som back i andrafemman tillsammans med Emil Wahlberg.
 
Målvakt:
Calle Brattenberger
 
Förstafemma:
Carl Ackered, Jesper Eriksen
Björn Jonasson, Jakob Karlsson, Alexander Holmberg 
 
Andrafemma:
Emil Wahlberg, Jesper Söderholm
Sebastian Nilsson, Rasmus Davidsson, Jesper Karlsson 
 
Tredjefemma:
Niklas Pavel, Pelle Ström
Simon Dahl, Niklas Svensson, Andreas Rundgren
 
Extraspelare:
Tobias Jonsson.
 
Andremålvakt:
Marcus Evertsson

Saknas:
Jesper Danielsson, Jim Nordh, Markus Palmberg och Jacob Isaksson
 
Sugen på att se matchen? Logga då in här. För 80 kronor är eftermiddagsunderhållningen fixad!
 
 
.

I dag startar säsongen på allvar

Efter två inledande ”känna-sig-för-träningsmatcher” (0-2 mot KRIF och 7-3 mot Nybro) känns det som att säsongen drar igång på allvar i dag. XL-Bygg-Cup i Tingsryd (fredag-söndag) ska bli riktigt intressant att följa. Fyra tippade topplag i sina respektive serier (Tingsryd, Skövde, Vimmerby och Visby/Roma), alla möter alla, en match per lag och dag.

 

Cupen inleds i eftermiddag och avslutas på söndag. Först ut, redan vid kl 16.00, är Vimmerby och komande seriekollegan Skövde - en spännande kraftmäting mellan de två lag som nog allmänt tippas högst upp i den västra serien..
Till Tingsryds AIF:s hemsida säger division 1-oraklet, Mikael Mjörnberg, så här om cupen:

– Sett till Hockeyettan är detta den bästa cupen i och med att det är fyra topplag som deltar, eller tilltänkta topplag i alla fall.

– Tingsryd är starkast, de är starkast i hela Hockeyettan. Bland de andra är det jämnt skägg enligt mig. Alla lag har material till att komma högt upp i respektive serie, men det är ju inte något de kan visa än. Tingsryd, Visby, Skövde, Vimmerby, det är nog ändå så det borde sluta om alla spelar efter sin kapacitet.

 

Fredag 29/8
Kl 16.00: Vimmerby–Skövde
Kl 19.30: Tingsryd–Visby/Roma

 

Lördag 30/8
Kl 16.00: Skövde–Visby/Roma
Kl 19.30: Tingsryd–Vimmerby

 

Söndag 31/8
Kl 13.00: Visby/Roma–Vimmerby
Kl 16.30: Tingsryd–Skövde

 

Om du inte har möjlighet att åka till Tingsryd ska du självklart kolla Vimmerbys matcher på nätet. Här hittar du all info om Tingsryds AIF:s webbsändningar. Logga in, betala och luta dig tillbaka.

http://www.taif.nu/2014/08/27/webbsandningar-fredagen-298/

 

Det finns också ett annat sätt som du kan få tillgång webbsändningen av Vimmerbys matcher. På twitter (@RundbergMicael) lottar jag dagligen ut en matchkod till var och en av Vimmerbys matcher. Gå in där och retweeta, så är du med i utlottningen.

.


Simon Dahl kopplade på där han slutade i fjol

Har just sett Vimmerby Hockeys träningsmatch borta mot Nybro. Jag hade inte möjlighet att spana in 2-0-förlusten borta mot KRIF härom dagen, så därför har jag inget att jämföra med. Men det här såg ju riktigt … mycket ut som en träningsmatch. 7-3 till Vimmerby (Dahl 3 mål, Jonasson 2 och så Holmberg och Svensson varsitt) var visserligen helt rättvist. Förutom en period i slutet av första och början av andra perioden åkte VH från hemmalaget.

Som sagt, lite svårt att dra några större växlar. VH:s andra och Nybros första match för säsongen, vilket också syntes emellanåt.
VH gjorde matchens två första mål tidigt i den första perioden, och det var kanske det sämsta som kunde hända. Stärkta av de enkla målen åkte man sedan på en skridsko i 20 minuter. Nybban vände till 3-2.

– Det gick nog lite för enkelt för oss i början. Men när vi tog tag i det igen, så tycker jag inte att det var något snack, säger VH-tränaren Tomas Sandlin.
– För att vara rak – det var uselt i halva matchen och hyfsat bra i den andra halvan. Vi måste spela vårt spel och inte bara hålla på och jaga. Samtidigt är det skönt att få vinna och att göra många mål. Men defensivt finns en del övrigt att önska, säger Sandlin.

Individuell spelarkritik är svårt att ge. Härligt dock att se Simon Dahl vara precis så rapp och vass som vi vet att han kan vara. Eller som Tomas Sandlin säger:
– Han kopplade bara på där han slutade i fjol.
Kedjan med Svensson, Dahl och Nordh kan komma att bli äckligt jobbig att möta för lagen i vår serie.
Backförvärvet Niklas Pavel var en trevlig bekantskap, Ruskigt stark defensivt. I förstafemman såg Alexander Holmberg vass ut.

I Vimmerby saknades i kväll Emil Wahlberg (familjebestyr), Markus Palmberg (arbetsbestyr) och Andreas Rundgren (skadebestyr). Dessutom klev Jesper Danielsson av tidigt i matchen (även han skadebestyr).
Rundgren lär vila ytterligare någon vecka, Palmberg ansluter i slutet av den här veckan och både Wahlberg och Danielsson lär också vara tillgängliga snart.

Beträffande Djurgårdsfostrade tryoutbacken från Huddinge, Jesper Söderholm, så förs diskussioner parterna emellan. Senare den här veckan lär besked komma huruvida man kommer överens eller inte.

Som sagt, omöjligt att dra några växlar efter att ha sett en match. Men den starkaste känslan är ändå: Se till att hålla er skadefria och friska!
Lagbygget är gjort för att dominera med tre riktigt starka femmor – alla med olika karaktär och olika uppgifter. Och utan att på något sätt misstro de som knackar på dörren, men vi vill inte ha några som helst avbräck från det här lagbygget.

Näst helg väntar en stentuff försäsongscup i Tingsryd. Då får vi på allvar reda på hur Vimmerby står sig i den hårda division 1-konkurrensen.

Måste avslutningsvis bara nämna Nybros Rasmus Djerf (i VIK i fjol) och Rickard Palmberg. Båda sades var på gång till (eller ville till) Vimmerby inför den här säsongen. Och båda var sjukt bra i kväll. De spelar i samma lina och kommer dominera kraftigt i Nybro den här säsongen. Kan inte uttrycka hur gärna jag hade sett dem i VH-tröjan.

 

.


RSS 2.0