Vem kunde tro på toppmöte mot KRIF på onsdag?

Okej, Vimmerby gjorde sin klart svagaste insats hittills i Allettan – trots det blev det seger med 2-1 efter straffar. Men frågan är då om det var Vimmerby som var sämre än tidigare eller om det var motståndet som var bättre än tidigare? Ofta när ens lag gör en dålig match, så börjar man klanka på dem. Men ibland kanske den egna insatsen också påverkas av det som motståndarlaget presterar?

I kväll handlade det förmodligen om en kombination av dessa båda. Mörrum visade upp en stark defensiv, som vållade Vimmerby problem. Man backade hem med mycket folk och var exceptionellt bra i boxplay, där man skar av ytor och styrde bort Vimmerbyspelarna föredömligt.
Samtidigt slarvade VH ovanligt mycket i såväl uppbyggnadsspel som i spelet i anfallszon. På så sätt åkte man på massor med spelvändningar – speciellt i den andra perioden, som Mörrum ägde helt. Att ställningen bara var 1-1 inför den tredje perioden ska vi tacka Calle Brattenberger för. Visst skapade VH några halvchanser men Mörrums var både fler och vassare i mittperioden.

Alexander Jirhage och Calle Brattenberger. Två sjukt bra målvakter. Ibland gör juryn, som väljer ut matchens lirare, det väldigt lätt för sig och väljer de båda målvakterna. I dag går det sannerligen inte att kritisera det beslutet.

Är det någon som tidigare har varit med om att en utvisning bara behöver sittas av 1 minut och 59 sekunder, då motståndarlaget inte gör mål under utvisningen? Ingen stor grej, men en kul detalj. När signalen för den andra perioden gick, så tilldömdes Vimmerby ett lagstraff för sex man på banan. Förseelsen noterades ha skett 19.59 men perioden gick full tid ut. Så när lagstraffet började sittas av i den tredje perioden var det ”bara” 1 och 59 kvar av det.

Paragraf 540 b i förbundets regelbok:
”En spelare som med checking to the head and neck area skadar sin motståndare ska ådömas Match penalty”.

Hur domare Magnusson från Tranås kan mena att en däckad Björn Jonasson med blod fullständigt pissandes från ansiktet inte blev skadad, är en fullständig gåta. Efter lite funderande valde han istället att ge Emanuel Åström det ”mindre straffet” av tre möjliga för checking to the head, 2+10 min. Grattis!

Bortsett från andra perioden samt matchens första fem minuter, så hade Vimmerby bra koll på läget. Sista tio i första perioden, tredje perioden samt over time tillhörde hemmalaget.

Totalt sett var det dock en jämn match, som kunde ha slutat hur som helst.

Tränare Anders Spaak är ju inte direkt känd för att vilja ge individuell spelarkritik. Däremot är han känd för att droppa sköna kommentarer. Eller vad sägs om följande konversation med Radio Kalmars reporter efter kvällens match:

Reportern: Är det några av spelarna i ditt lag som du tycker sticker ut lite i den här matchen, som ändå får ett plus?
Anders Spaak: Nja, jag brukar inte vara så generös med plusen, utan jag brukar se till helheten. Och helheten kan bli bättre.

Reporter: Brattenberger i mål räddar en straff under ordinarie tid och räddar sedan straffar också under straffläggningen.

Anders Spaak: Ja, det är meningen att han ska göra det. Så att... Det är hans arbete

Tre av fyra matcher slutade oavgjorda i den södra Allettan i kväll. Serien blir nog ungefär så jämn som många trodde på förhand. Inte minst med tanke på att även bottentippade Vimmerby verkar kunna stöka till det för några av de andra lagen…

Han har nog förresten rätt den där Spaaken. Vimmerby är starka i slutet av matcherna och det kan vi nog börja tacka gnuggandet med fyra femmor under hela säsongen för.

Skönt att Vimmerby vann straffarna. Inte minst för VH-backen Henrik Tång. Annars hade han nog drömt mardrömmar om sitt missade friläge i förlängningen. Tång var för övrigt väldigt bra i kväll. Igen…

Kul att Macke Modigs och Robin Ekström var de som bäddade för segern i straffläggningen. Båda levererar match efter match och får stort förtroende när laget matchas hårt i slutet. Med all rätta.

Lika dålig som Tobbe Jonsson var på offensiv blå, lika bra var han defensivt. Och det säger inte lite denna dag. Framför allt inte om vilken klippa han var bakåt.

Hyggligt av den som skötte rapporteringen på www.stats.swehockey.se att lägga upp 1-2 som slutresultat och sedan inte korrigera det förrän en halvtimme efter matchslut. Undrar hur många det var nere i Blekinge som jublade åt två förmodade poäng efter straffarna?

Tidig ödesmatch för Västerviks IK i Fortsättningsserien E på onsdag, då serieledande Tranås gästar. I kväll fick VIK ”bara” med sig två pinnar i hemmamatchen mot Grästorp (Emil Georgsson avgjorde i over time). Vid förlust mot TAIF är Västervik fem pinnar efter och det vet i tusan om man har råd att ge Tranås det försprånget?

Apropå matchen mellan Västervik och Grästorp, så råkade Grästorps färgstarke back, Carl Holmberg, ut för en otäck skada. Halvvägs in i den första perioden blev han tacklad bakom eget mål av Västerviks Ragnar Karlsson. Träffen tog så olyckligt att Holmbergs visir spräcktes på mitten och han blödde ymnigt från ansiktet samt sägs ha varit okontaktbar. Holmberg togs omgående omhand på isen men det tog bortåt 20 minuter innan ambulansen kunde föra honom vidare till Västerviks sjukhus. Vi håller alla tummar vi har för ett snabbt tillfrisknande.

Sju pinnar på tre matcher är en mycket bra start, men framför allt imponeras man av endast fem insläppta mål på nio perioder mot Mariestad, Olofström och Mörrum.

Vem kunde förresten tro att det skulle vankas toppmöte i Kockumhallen onsdag 9 januari, då serietvåan Vimmerby gästar serietrean Kallinge-Ronneby.

Vimmerby Hockeys hemsidas referat från matchen hittar du här.