Gläds med Petrus som fick avgöra mot Tranås

Han sliter som ett djur, är lojal som en hundvalp samt accepterar och älskar sin roll – vilken den än är. Dessutom var han en av kvällens bästa Vimmerbyspelare. Därför är jag så in i centrum av hjärtat glad över att det var just Petrus Olivestam som fick avgöra mot Tranås. Med knappa minuten kvar av matchen fick Petrus ett elegant backhandpass av snajdaren Jakob Karlsson, tog emot och sprätte in 4-3 fri med duktige TAIF-keepern Oskar Sehlstedt, inlånad från IK Oskarshamn.

 

Den här matchen såg annars ut att kunna få summeras som en tvättäkta genomklappning. VH ledde med 3-0 in i den andra periodens slutminut och då fanns det verkligen ingenting som talade för något annat än en stabil hemmaseger. Men med 40 sekunder kvar av perioden, i powerplay, snärtade Johan Eriksson upp 3-1 i nättaket bakom VH:s utomordentligt duktige målvakt Calle Brattenberger och det var helt plötsligt match igen.

 

Tre minuter in i den tredje perioden skickade 20-årige Tranåsbacken Oskar Lindstedt in Vimmerbys Björn Jonasson med huvudet före i sargen. En otäck smäll, som nog inte var så illa menat, men 5+20 för charging var oundvikligt. Lyckligtvis reste sig Björn och kunde även spela vidare lite senare i den tredje perioden. Självklart borde Vimmerby ha avgjort matchen där, men istället kändes det som att man drog ner tempot och hämtade andan under de fem minuternas numerära överläge. I och med fyra skador/sjukdomar (Alexander Holmberg, Markus Modigs, Jacob Isaksson och Andreas Rundgren) var man ganska kort om folk. Tacklingen på Björn gjorde också att man fick kasta om i pp-femmorna och det blev ingen ordning alls där.

 

Som ett brev på posten kom sedan både 3-2 och 3-3. Båda målen lite märkliga, då 3-2 föregicks av ett skott som tog rakt i ”Brattens” mask och 3-3 var en tidig julklapp signerad Robin Olsen-Syversen, som drog en indianare i egen zon, något som TAIF-spelarna tackade för och utnyttjade. Robin var nog den som var allra gladast över att det ändå slutade med tre poäng. Men det ska samtidigt sägas att han i övrigt gjorde en av sina klart bästa matcher med Vimmerby Hockey. Kul att se!

 

Spelmässigt var den första perioden okej från Vimmerbys sida. Två offensivt skickliga lag bytte chanser med varandra, men VH var hela tiden lite farligare och hade även en mer disciplinerad defensiv. En stor skillnad lagen emellan under hela matchen var dock att Tranås la precis alla puckar mot mål – i såväl möjliga som omöjliga lägen (på gott och ont) – medan Vimmerby allt som oftast var alldeles för omständligt i avsluten. I den andra och tredje perioden sjönk såväl tempo som spelkvalitet.

 

P4 Radio Kalmars sida kan du höra intervjuer med Vimmerbys mycket duktige lagkapten Jakob Karlsson samt Tranås målvakt Oskar Sehlstedt.

 

16 poäng ner till en plats utanför Allettan och ”bara” 24 poäng kvar att spela om. Det börjar närma sig…


Gick Allettantåget för Västervik i kväll? Förlust på straffar mot Kumla var väl det sista man behövde? VIK är något av en gåta. För två omgångar sedan var man ett av seriens formstarkaste lag. Man radade upp segrar mot Mariestad, Tranås, Skövde och krossade sedan bottenlaget Forshaga. Laget var i stort sett ikapp Mariestad och Skövde i racet om en Allettanplats och spelschemat de närmaste matcherna såg minst sagt gynnsamt ut. Och då…? Jo, då tappar man fem av sex möjliga poäng mot de två sist placerade lagen, Grästorp och Kumla.

För Västervik väntar nu i tur och ordning Vimmerby hemma, Mjölby borta, Vita Hästen hemma, Mariestad borta och Skövde hemma. Jag skulle tro att Västervik måste ta tolv poäng på de här fem matcherna för att kravla sig tillbaka in i racet. Framför allt måste man snuva lagen framför dem i tabellen på poäng.


Efter kvällens seger mot Tranås har vi nu exakt dubbelt så många poäng som våra trätobröder. 46 mot 23. Vem kunde tro det innan säsongen? Inte jag i alla fall!

 

Vimmerby Hockeys tränare, Tomas Sandlin, efter 4-3-segern mot Tranås:

”Jag tycker att den här matchen innebar ett steg i rätt riktigt för oss. Vi åkte mycket skridskor, hade bra puckkontroll och ganska många snabba spelvändningar. Man ska också komma ihåg at Tranås är bra mycket bättre än vad deras tabellplacering visar.

 

Genomgående tycker jag att vi visar upp ett bra försvarsspel. Deras två mål i sista perioden är olyckliga. Dels att domaren inte blåser sedan pucken träffar mitt i vår målvakts ansiktsmask och dels det individuella misstaget vid 3-3. Men så är det i den här sporten och individuella misstag kommer alltid hända och det drabbar alla. Starkt ändå att vinna, eftersom vi har betydligt mer att plocka ut ur det här laget. Sedan gläds jag väldigt mycket med Petrus, att han får avgöra matchen.

 

Mindre nöjd är jag att vi krånglar till det för mycket i de avgörande lägena. Ändå pratade vi om det i båda pauserna – att vi måste komma snabbare till skott. Det kan vara en följd av att vi har haft det lite tyngre i ett par matcher tidigare. Men då gäller det ännu mer att skippa klappklappspelet och bli mer bestämd i agerandet.

Vårt powerplay var inte heller bra, men det finns förklaringar till det. Med en massa nya formationer, så blev det lite improviserat. Det får man acceptera. Men samtidigt gäller samma sak i numerärt överläge – vi hade mycket puck men gick inte på avslut som vi borde.”

 

En notering: I D-serien spelades full omgång i kväll, fem matcher. Den näst bästa publiksiffran hittar vi på matchen mellan Wings Arlanda och Hammarby. 187 personer!

 

Utöver tidigare nämnda Calle Brattenberger, Jakob Carlsson och Petrus Olivestam, måste jag också berömma Sebastian Nilsson. Vilket kärnkraftverk! Och han verkar bara bli bättre och bättre. Kedjan med Sebbe, Jim Nordh och Simon Dahl är inte kul att möta. Varsitt mål från Sebbes och Jims klubbor i dag. Och precis som i förra hemmamatchen mot Tranås, var det kapten Jakob Karlsson som inledde målskyttet.

 

Avslutar med lite division 2-hockey. Real HC Dalen stormar fram. I dag blev det 5-1 i seriefienalen borta mot Boro/Vetlanda. Dalen leder nu serien med sex poäng före Boro. I samma serie går det däremot "sådär" för Skara. Noll poäng på 14 matcher och 40-118 i målskillnad.

 

 Nä förresten. Avslutar med lite golf istället: Henrik Stensson! Wow!

 

 

.


Kommentarer
Postat av: anton

Tacklingen på Björn är den fulaste jag någonsin sett. Att han ens reser sig efter är otroligt. Ännu starkare att vinna sedan. Kul att Petrus får avgöra det är han värd!

2013-11-18 @ 08:43:09
Postat av: Moo

Jo du, det tuffade allt iväg där. Tåget alltså. Och om VIK inte klarar av att vinna nödvändiga matcher mot seriens bottenlag, så har man nog inte i någon Alletta att göra. Det finns en hel del kvalitéer i årets VIK, men samtidigt tycker jag mig känna igen det här mönstret. Det var likadant förra säsongen. Någon som ser en gemensam nämnare? Var snäll och mejla VIK i så fall.

2013-11-18 @ 16:40:12
Postat av: Jocke

Ett fel med VIK är att man har en del spelare som i medgång tror dom är bättre än dom egentligen är.
Det är blåstället på i varje match som gäller!
Förlusten mot Grästorp är inget annat än en fråga om inställning.

2013-11-19 @ 17:19:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0