"Nästan olustigt att stå i båset och titta på"

Inte mycket till skönspel men en jäkla massa krigande och en hel del hjärta. Derbyt mellan Vimmerby och Västervik blev väl ungefär så som man kunde tro på förhand. Tätt, tufft och jämnt. Sett över 60 minuter så var det väl inte helt orättvist att Vimmerby vann (5-3), men VIK var betydligt närmare den här gången är senast i Västervik. På nåt sätt känns det ändå att Vimmerby är ett lag i medgång och Västervik ett lag med en halvtrasslig säsong bakom sig. VH:s tro på seger och VIK:s rädsla att förlora fick stor betydelse, kändes det som.

 

Vimmerbys tränare Tomas Sandlin:

”Vi gör inte någon jättebra insats idag. Vi spelar krångligt i mittzonen, är överkonstruktiva och slår svåra passningar eller börjar dribbla själva. Jag kan se tendenser till att vi börjar tappa lite ödmjukhet på grund av alla vinsterna och det komer jag vara ganska hård med i morgon på träningen. Samtidigt gör Västervik det bra. De stänger mitten och ligger tätt på oss. Men tre poäng är tre poäng – det är svårt att få fler eftersom det inte delas ut några skönhetspoäng i hockey. Vi vinner tack vare hårt jobb, även när spelet inte stämmer, och det ska grabbarna ha en eloge för. Det märks att vi tror på oss själva i slutet av matcherna och får några extrapoäng tack vare självförtroende i och med tidigare segrar.
Faktum är att den här trepoängaren nog var vår viktigaste hittills. I dag uppstod ett läge där de fyra lagen i toppen vann sina matcher och nu har en liten lucka skapats nedåt.”

 

Det är faktiskt väldigt tråkigt att behöva skriva om dåliga domarinsatser, men om jag inte gör det i det här inlägget så kommer de 1256 åskådarna som var på plats i Vimmerby ishall, plus ett 50-tal spelare och ledare från de båda lagen, undra om jag inte är frisk. 32 utvisningsminuter, varav en hel del fullständigt obegripliga, i en snäll match. På sikt kan sådana här insatser från de randiga vara förödande för hockeyn och framför allt för intresset.

 

Jag känner inte domare Richard Magnusson alls, så det här är verkligen inget personligt. Han är säkert en jättetrevlig kille, men hans domarinsats i kväll var tyvärr inte bra – för att uttrycka det milt. Det petas, plockas utvisningar för sånt som inte hade renderat något straff ens i innebandy, kompenseras, blundas och diskuteras. Samtidigt missar domartrion farliga armbågar och klubbor i ansiktet. Magnussons tveksamhet i situationerna skapar också frustration bland spelarna, och att inte en enda tvåa för misconduct dömdes ut under kvällen är ett grymt betyg till spelarna och deras disciplin.

 

Tomas Sandlin igen:
”Jag citerar bibeln – silar mygg och sväljer kameler. I sådana här matcher är det nästan olustigt att stå i båset och titta på. Ena sekunden åker en spelare ut efter att bara ha petat lätt på motståndarens klubba, nästa sekund är det en armbåge i ansiktet som inte ger någonting. Jag förstår ambitionen att stävja spelförstörande moment, men det får ju inte bli parodi. Den här domarnivån påverkar spelet så mycket och det är ett under att det inte blev grinigt på isen. Förbundet måste verkligen utvärdera de här nya bedömningsnivåerna. I Elitserien har de börjat märka positiva effekter, men där är också domarna bättre. Det funkar tyvärr inte på division 1-nivå. Här åker domarna och tittar så oerhört noggrant efter slashingar och små hakningar, att de fullständigt tappar fokus och missar väldigt mycket annat.”

 

Jag skrev inför matchen att disciplin var ett nyckelord och att det gällde att hålla sig borta från utvisningsbåset. Återigen höll det istället på att straffa sig. VIK gjorde samtliga sina tre mål i numerärt överläge. Och det var just i spel fem mot fyra som VIK skapade tryck på VH – där var de vassa i kväll. De få minuter som lagen tilläts spela fem mot fem på banan, så var Västervik däremot förvånansvärt uddlöst och fick mest lägga puckar på mål från dåliga vinklar. Man var bra i sin tajta defensiv, vände också snabbt men väl inne i anfallszon hände det inte mycket.

 

Utöver de fem målen ska man också komma ihåg Vimmerbys två stolpskott. Och visst, VIK menade att man hade 4-4 inne i trejde perioden, men målet dömdes bort sedan VH-målvakten Calle Brattenberger hade blockerat pucken innan både han och eventuellt även puck förpassades av en hel hord med spelare in i det bortflyttade målet.

 

Kung i kväll? Björn Jonasson! Dels gjorde han sin spelmässigt bästa match för säsongen. Men framför allt sprutar han ur sig så mycket energi i sådana här matcher att ingen – vare sig på isen eller på läktaren – kan låta bli att ryckas med.

 

Västervik kommer få mycket nytta av amerikanske backförvärvet Josh Burrows. I den kroppen finns det mycket hockey. Björn Hjerpe är en annan favorit, som jag tyckte var riktigt bra i kväll. Tycker faktiskt lite synd om laget. Av det jag har sett så håller jag dem som klasser bättre än exempelvis Mariestad och nu känns det faktiskt som att maskineriet ändå börjar tugga igång. Men är det för sent för att nå Allettan?

 

Och Tobbe Jonssons stenhårda open ice på Jocke Hedblad. Yeah!

 
Vi hade behövt ett sjuttiotiotal åskådare till för att kliva över 1000-strecket i snitt. Men 988 åskådare i snitt på våra sex hemmamatcher är inte heller dåligt. Ett inte allt för vågat tips är väl att vi kravlar oss över det strecket på lördag.

 

Vimmerbyspelarna i förskingringen fortsätter att utmärka sig. Återigen skickade Martin Modigs in ett mål för sitt Borås, som skrällde och vann hemma mot Kallinge med 4-3 (Martin gjorde 4-2-målet). Rickard Carlsson stod för 1+2 och Alexander Andersson gjorde sitt första mål för säsongen när Huddinge mosade Nacka med 16-2 (62-18 i skott).

 

Här kan du läsa ett kort referat från Västerviks Tidningen om kvällens match samt snack med VIK-tränaren Mattias Karlin.

 

På lördag dags för ny höjdare i Vimmerby ishall. Vimmerby Hockey-Vita Hästen! Det går i ett nu!

 

 

.


Kommentarer
Postat av: RW

EVENUELLT över mållinjen??? Bratten får pucken på sig.Bråkdelen av en sekund kommer en Vimmerbyspelare
och kör in honom i buren(det är inte avblåst) hela mmålvakten är över mållinjen med egen spelare över
sig. Pucken är Eventuellt över mållinjen? Hur är det möjligt??? Såg jag så fel? Hoppas på lite highlights imorgon så vi får fakta.
Och det är bra att ha den randige på sin sida i avgörande lägen.

Svar: Därifrån jag stod så var det fullständigt omöjligt att se om pucken var över mållinjen eller inte. Därför "eventuellt". Jag kan ju knappast påstå något säkert när jag inte har en aning.
vhbloggen.blogg.se

2013-10-16 @ 23:30:16
Postat av: KHbois

Ja att Västervik är bättre än Bois kan man ju se i tabellen, de är ju bara 12 poäng efter... :-/

Kanske är lite svårt att uttala sig om hur bra ett lag är efter att bara ha sett dom en match? Sedan gjorde Bois en fullständigt värdelös insats i Vimmerby så går man efter den så kan jag i och för sig förstå din åsikt, men borde man inte vikta in resultaten i de andra 10 matcherna också när man gör bedömningen av vilket lag som är bäst?

Grattis till segern förresten, starkt att vinna även när man inte spelar på topp!

2013-10-16 @ 23:48:06
URL: http://oxarna.se
Postat av: DB

Från min position så har brattenberger pucken fastklämd på bröstet med hjälp av plocken vilket enligt direktiv och regelbok gör det i stort sett omöjligt att säga att det ska bli mål eftersom man inte använder den så kallade tre sekunders regeln längre sen ett par år tillbaka utan så fort pucken är fryst eller ur sikte för domarna när målvakten har eller sitter på pucken så ska den ses som blockerad och det gör att målet utan stor debatt kunde dömas bort

2013-10-17 @ 00:53:27
Postat av: Jimmy

Skönt med derbyseger nr2

Sen gjorde Rickard 1+3 om inte ja såg rätt uppe i Huddinge tröjan :p

2013-10-17 @ 05:39:10
Postat av: Dans

VA ! Va vi på samma match. Vi vinner skotten( dom PÅ mål)har 4 målet inne ! Samt en publik bakom mig som är hur oroliga .och är överens om att poäng till VIK är och hade varit rättvist .nu får du du skärpa dig ! Du har ju varit klockren i din bloggning innan .

2013-10-17 @ 08:28:04
Postat av: Stefan

Dans! Den matchen du var på var inte samma som andra västervikare var på när man efter matchen säger rättvist och korar Vimmerby till ettans just nu bästa lag (tror det var en styrelseledamot i Vik hockey till och med) om viks skott var det inte många som var "farliga" och den enda utdelningen var ju i pp annars fans det inte mycket mer

2013-10-17 @ 11:31:11
Postat av: Moo

Ackurat. Tränaren vill väl inte ha hela frikyrkosverige efter sig... ;-)

2013-10-17 @ 12:42:59
Postat av: RW

DB
Med din tolkning så är pucken blockerad bl.a. när
målvakten tar den i plocken ( ingen ser pucken)
Då kan han ju inte lägga ut den till en medspelare
för då är den blckerad enligt dig. Varför tittar måldomare på målkamror om målvakten tar den i plocken och ser om handsken förs bakom mållinjen, jo för då dömmer de mål fast de inte ser pucken
och den ligger i handsken.Ditt resonomang faller på sin egen orimlighet.
Finns det inga highligts över situationen eller är den bortcensurad? Det var ett helt regelrätt mål enl. mig. tills jag blir överbevisad av bilder.

2013-10-17 @ 13:22:12
Postat av: Thomas

RW.
Du är helt ute och cyklar på en mörk gata nånstans nu.
DB har helt rätt.
Domaren gör sin egen bedömning om målvakten har för avsikt att spela ut pucken till medspelare, vilket brukar synas mer än tydligt om målvakten har den avsikten. Då håller domaren på avblåsningen en stund.
Du har heller inte så stor koll på måldomare märker jag. Har aldrig varit med om att en måldomare dömt mål för att en kroppsdel av målvakten är inne i målet, måldomaren måste se att hela pucken är över mållinjen, ser dom den inte får dom inte godkänna målet.
Ta en titt i regelboken eller kanske den lite enklare vägen, sök på youtube kommer du hitta massor av sådana lägen, både från SHL och NHL. Fast iof, har ju inte läst ordentligt, men det kanske är andra regler för DIV 1.
Men förstår inte heller varför du ska ta upp målkameror, det finns inte i div 1, så varför ta upp det?

2013-10-17 @ 16:29:28
Postat av: SIttplats

Vikare sluta gnäll över om det var mål eller inte, ryck upp er istället och inse att ni inte är bättre än så här.VH är numret större och har en bredare trupp. V H nu kör vi över Vita Gnägget Hästen Forza VH

2013-10-17 @ 18:19:45
Postat av: Dans

Ja du Stefan ! om du pratat med en styrelseledamot så är det bara en lögn från din sida. !! Så den går inte ,det jag menar är att vi skjuter mer skott på mål än Vimmerby puckinnehavet ca 50-50 men kampen på isen va jämn ,och framförallt så va det era 2 sista mål som Våra spelare slarvade , inte spel mål från Vimmerby ,tycker ändå att. Vi va värda poäng den analys som bloggaren har köper jag inte.
.

2013-10-17 @ 19:21:03
Postat av: Joggen

Alltså Dans - jag fattar inte vad du tjatar om. Det är ju inte svårt att lista ut vem du är (med tanke på ditt smeknamn och med tanke på den info du har om vår styrelse) och har du inte skämt ut oss tillräckligt på sociala medier den senaste tiden? I bloggtexten skriver de ju att det var ett jämt och tätt derby, att VIK var betydligt närmare , att V-bys seger kanske inte var "helt orättvis" och astt VIK är ett bättre lag än Mariestad. Så vad tjatar du om??????

2013-10-18 @ 11:04:50
Postat av: Jonas

Säga vad man vill om matchen , men vik verkar ju ha fått igång sitt powerplay i alla fall!
Det kanske räcker långt!

2013-10-18 @ 12:43:53
Postat av: Moo

Vimmerby och Hästen är seriens bästa lag. VIK är ett snäpp efter i år. Men det kan bli bättre. (Att laget ligger långt efter trög-Skövde är lite svårare att smälta dock.)

Jag har varit ganska kritisk till VIK-styrets agerande vid några tillfällen, så nu är det dags för ett erkännande. Värvningarna av Burrows och Kalus känns helt rätt. Bra jobbat, VIK!

2013-10-18 @ 12:55:38
Postat av: DB

Rw
I det resonemang du har med om måldomare kollar om plocken är inne i mål med pucken är om han tar ett skott i plocken och det finns tvivel ifrån huvuddomaren om pucken var inne i målet eller ej när den fångades upp i plocken samt så tar brattenberger detta skott i magen och han har därifrån pucken blockerad

2013-10-20 @ 01:25:31
Postat av: DB

RW
Jag tror att jag har mera kontroll på regler och bedömningar eftersom jag själv är domare

2013-10-20 @ 01:29:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0