Jonason ut på bår när VH vann på straffar

Vimmerby Hockey vann eftermiddagens premiärmatch i XL-Bygg Cup i Tingsryd. 4-3 blev slutresultatet, sedan Simon Dahl iskallt la in den avgörande straffen mellan benen på Skövdes målvakt Marcus Melin. Två pinnar till VH och en till Skaraborgarna.

Vimmerbys första period var ytterst medioker. Lågt tempo och många ganska enkla misstag i egen zon. Detsamma för Skövde för den delen, som dock stod för de få vassa chanser som vaskades fram.
Fyra minuter in i den andra perioden tog så SIK ledningen och det var startskottet på en sju minuter lång målorgie. När elva minuter var spelade av perioden ledde nämligen Vimmerby med 3-2, efter bland annat två mål av Jakob Karlsson.

Därefter tog Vimmerby över matchen. Framförallt hade förstafemman lekstuga när de var inne på isen, men även de båda andra formationerna såg pigga ut. I tredje perioden borde Vimmerby ha avgjort matchen. Inte så att man på något sätt var överlägset, men man hade ändå ett bra grepp om det som hände. Ända fram tills man åkte på två utvisningar i slutet av matchen. På den andra av dessa, då riktigt duktige centern Niklas Svensson satt på botbänken, skickade Skövdes ena nyförvärv från Vimmerby, Adam Rundqvist, in kvitteringen. Om vi ska skriva något om SIK:s andra nyförvärv från Vimmerby, Henrik Tång, beskrivs hans insats bäst med 2+2+10.

I straffläggningen fick vi se två riktigt eleganta mål - ett för vardera laget (Alexander Holmberg för VH och Emil Alengård för Skövde). Men det blev alltså VH:s Simon Dahl som fick sista ordet.

Vimmerbys seger överskuggas dock något som såg ut att vara en riktigt otäck skada på Vimmerbys skyttekung Björn Jonasson. Med knappt halva den tredje perioden kvar att spela var han först in i en situation nere i egna sarghörnet. Där fick han sedan en jagandes Victor Wänghult över sig och i det momentet hände något med någon kroppsdel på Björn. Han blev liggandes på isen i närmare tio minuter innan man fick upp honom på båren och kunde bära ut honom.
Björn hade mycket ont, men det är omöjligt att sia om ifall det handlar om muskel- eller skelettskada, eller om det är på över- eller på underkroppen.
Jag ska försöka kolla upp det mer i kväll.

XL-Bygg Cup fortsätter nu i kväll med match mellan hemmalaget Tingsryd och Visby. I morgon är det ny match för Vimmerby, då mot Tingsryd.

Vimmerby Hockey-Skövde IK 4-3 e .str. (0-0, 3-2, 0-1, 1-0)
0-1 (24:16) Mikael Persson-Riis (Johan Erkgärds, Albin Andersson)
1-1 (26:42) Rasmus Davidsson (Sebastian Nilsson, Emil Wahlberg)
1-2 (28:54) Albin Lindgren (Emil Alengård, Adam Rundqvist)
2-2 (30:40) Jakob Karlsson (Alexander Holmberg, Jesper Eriksen)
3-2 (31:46) Jakob Karlsson (Björn Jonason, Alexander Holmberg), sp 5 mot 4
3-3 (57:24) Adam Rundqvist (Emil Alengård), sp 5 mot 4
4-3 (GWS) Simon Dahl