Jaha, då börjar arbetet inför nästa säsong!

Jaha. Det var det det! Men det är väl bara att försöka vara stor i nederlagets stund, sträcka på sig och innerligt gratulera Hästen, KRIF, Tingsryd och Mariestad till play off-platserna. De fyra bästa lagen gick vidare. För så är det ju – en tabell ljuger aldrig. Tyvärr räckte vi inte hela vägen fram den här säsongen. Men oj så jobbigt nära det var i går. Och oj vad trist det känns att säsongen redan är slut för Vimmerby Hockey – ett lag som jag, med tanke på alla spelare som nyligen återkommit från skada, tror hade blivit allt bättre ju längre säsongen hade gått.

 

Ni känner ju till förutsättningarna inför gårdagens match. Tre poäng var ett måste för vår del, vilket i så fall även skulle ha inneburit play off-miss för Tingsryd. Och med bara drygt åtta minutter kvar av matchen såg det hur bra ut som helst. Ledning med 4-2, samtidigt som resultattavlan visade att Helsingborg hade slagit Mariestad borta. Just då var det Västervik-Vimmerby i play off 1. Men så kom raset.

 

Eller ras och ras… Det var snarare två mycket märkliga mål som satte stopp för våra drömmar.

Efter 11.49 reducerade TAIF:s Jens Holmström till 4-3. Men som målet kom till… En TAIF-back får rejäl felträff när han ska skjuta, en fladdrande puck går igenom hålet på jakob Karlssons skridsko (ni vet det där mellan själva skon och skenan) och fram till en sopren Jens Holmström, som lyckades tråckla in pucken under Calle Brattenberger i målet.

Mindre än två minuter senare fick ett ängsligt VH se kvitteringen komma, dock först efter rejäl palaver där hemmaspelarna menade att målburen var ur sitt läge innan puck, målvakt och ett gäng spelare trycktes in över mållinjen.
Efter lite konfererande bestämde sig dock domartrion för att döma mål. Och även om de som har sett flimklippet samt till och med de TAIF-fans, som jag har pratat med som stod närmast målet, verkar vara överens om att det inte borde ha godkänt, så går det inte klandra domarna för det. Det var en oerhört rörig situation och näst intill omöjligt att avgöra utan målkamera.

 

Som om det inte var nog med detta. Efter 18.44 satte Olof Svensson (som även antecknades för 4-4-målet) matchavgörande 4-5, då VH hade plockat målvakten i sin jakt på tre poäng. Att vanligtvis brutalt poängstarke Jakob Karlsson sedan gjorde sitt allra första mål i Allettan 36 sekunder kvar av den allra sista matchen, känns på något sätt ganska typiskt för hela den här säsongen. Men närmare än 5-5 kom inte Vimmerby och att Tingsryd sedan gjorde 6-5 med bara sekunder kvar av overtime var mer av akademisk betydelse.

 

Självklart är Vimmerbys missade play off både en stor besvikelse och en stor missräkning. Att säga något annat är bara fånigt. I grundserien hade laget en fantastisk förmåga att avgöra och stänga jämna matcher. I Allettan har det istället varit helt tvärtom. I går hade vi ledningen med både 2-0 och 4-2. Verkade ha bra koll på läget, spelade stabilt försvarsspel, låg hela tiden på rätt sida Tingsryds forwards och hade en bra Calle Brattenberger i kassen. Laget skapade också en hög riktigt vassa chanser framåt. Men när TAIF fick sitt 4-3-mål verkade det som att rädslan för att förlora fullständigt och brutalt käkade upp viljan att vinna. Det blev ängsligt, krampaktigt och tempofattigt och det såg ut som att allt spelarna hade i sina huvuden var att hitta en position och inte göra något misstag. Så till syvende och sist, sett över 60 minuter, får nog det oavgjorda resultatet ändå ses som ganska rättvist.

 

Visst kan man gräma sig över tre missade frilägen, ett insläppt mål i powerplay (efter denna matchs traditionella hårresande misstag i egen zon), ett bortdömt mål av Sebastian Nilsson (dömdes tyvärr felaktigt bort p.g.a hög klubba) och lite annat smått och gott. Men det där är saker som händer, och åt båda håll dessutom. Inte heller det bortdömda målet är något att säga om. Sebastian hade klubban högt upp i luften och styrde in pucken. Men filmklippet ska tydligen visa att han, när han väl träffade pucken, hade hunnit sänka klubban till en bra bit under ribbans höjd. Men ingen skam över domarna här heller. Det gick oerhört fort och uppfattades även av många av oss på läktaren som hög klubba.

 

Trots rejält motflyt så var det ändå inte i gårkväll som vi förlorade play off-platsen. Tingsryd är ett stort, tungt och väldigt puckskickligt lag, som det inte alls är någon skam att förlora mot. Det som stör en när man sammanfattar säsongen är att vi bara mäktar med två av sex möjliga poäng mot ytterst beskedliga Helsingborg, tappar en solklar ledning och ett mäktigt spelövertag borta mot Mariestad samt att vi lyckas sjabbla till det och förlora hemma mot Vita Hästen. Ja, jag vet att jag är färgad, men jag tycker att Vimmerby borde ha säkrat detta ganska tidigt och att man är ett för bra lag för att inte spela play off. Men som sagt, en tabell ljuger ju aldrig. Däremot känns det som att Allettan höll högre klass i år, än vad den gjorde i fjol.

 

908 personer i grundserien (811 i fjol) och 919 personer i Allettan (784 i fjol). Vimmerby har i alla fall höjt publiksnittet rejält den här säsongen.

 

En sak som man imponerades av i går var hur Vimmerby kickstartade alla tre perioderna. 1-0 kom efter 1:11 av den första perioden, 2-0 efter 1:04 av den andra perioden och 4-2 efter 1:36 av den tredje perioden. Samtidigt måste man då också imponeras av Tingsryds moral, att inte säcka ihop efter detta.

 

Andrakedjan med Adam Rundqvist (2+2), Simon Dahl (1+2) och Sebastian Nilsson (1+0) var alldeles lysande i går. Emil Wahlberg och Pelle Ström som vanligt kungar bland backarna. Matchens gigant (tillsammans med Rundqvist) var annars TAIF:s Jarkko Oikarinen. Trots fem insläppta vardera och en räddningsprocent på under 90, så förtjänar även de båda målvakterna, Calle Brattenberger och Gustaf Lindvall, beröm.

 

Redan i dag börjar arbetet med nästa säsong. Om det hade jag ett långt snack med tränare Tomas Sandlin sent i går kväll. Jag återkommer i ett senare inlägg om vad som sades där. Men jag kan avslöja att tränare Sandlin har en del tydliga önskemål vad gäller spelartruppens utformning.

 

Jaha, och nu då? Är silly season det närmaste vi har att se fram emot. Nja, vi följer ju självklart med spänning det fortsatta kvalet mot Allsvenskan för laget från den södra Allettan samt Västervik från fortsättningsserien E. Inte minst nu närmast mötet mellan Västervik och Tingsryd i play off 1. Den första matchen spelas i Västervik redan nu på torsdag…

 

Så Hästen, Mariestad och Västervik. Visa lite E-power nu. Vi håller tummarna för er!

 

 

.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0