Kvaldags på alla möjliga håll...

I morgon och på torsdag spelas de första matcherna i Play off 1 till det allsvenska kvalet. Tyvärr föll ju Vimmerby Hockey på målsnöret och finns därför inte med där, men visst är det ganska spännande ändå? Lagen som möts i bäst av tre matcher (match 2 och ev 3 spelas lördag och söndag denna vecka, med de förstnämnda lagen som hemmalag) är:

 

Kiruna-Kalix

Trean mot sexan i den norra division 1-serien och här vore allt än en klar Kiruna-seger en dunderskräll. När lagen möttes i den näst sista serieomgången, för bara en vecka sedan, vann Kiruna enkelt på bortaplan med 5-1 – trots att laget då inte hade något som helst att spela för.

Inför play off-spelet har man dessutom stärkt upp truppen med elitseriemeriterade målvakten Ando Michel (lån från Åker/Strängnäs samt) egna backprodukten Emil Rantatalo Thomas (i Mörrum den här säsongen). Allt annat än 2-0 i matcher till Spaaks gruvlag vore ytterst överraskande. Att bli utslagna av Kalix skulle vara en katastrof i hockeytokiga Kiruna. Men jag tror verkligen inte det kommer hända. I grund och botten snackar vi ändå klasskillnad.

 

Östersund-Teg

En lurig drabbning mellan fyran och femman i den norra serien. Lagen har mötts fyra gånger under säsongen och vunnit två vardera. Och det var faktiskt först i den allra sista omgången som Östersund passerade Teg i tabellen. Båda lagen har stundtals haft rejäla problem med sin defensiv och det känns som att det lag som är mest disciplinerat och noggrant i play off-drabbningen kommer ta hem det här. Räkna med en tät matchserie, som nog inte avgörs förrän på söndag. Enda anledningen att Östersund får mitt tips (2-1 i matcher) är favören av spel hemma i nya arenan i den tredje matchen. Östersunds lån av högpresterande Skövdeduon Eriks Rosén (26 poäng på 35 matcher som back) och rightforwarden Jesper Hultman (39 poäng på 35 matcher) är riktigt bra.

 

Hudiksvall-Tierp

Hudiksvall slutade trea i Allettan Mellan, efter Nyköping och Visby/Roma men före Huddinge. Mot segraren av Fortsättningsserien C, Tierp, ska det väl inte kunna bli något annat än klara 2-0 i matcher. På papperet skiljer det en hel del i kvalitet mellan de båda lagen, vilket också har visat sig sett över hela säsongen. MEN! Hudiksvall har av tradition oerhört svårt för just Tierp. Tre uddamålssegrar (varav två efter over time) till Tierp i de tre matcherna lagen emellan i grundserien. Faktum är att Hudiksvalls senaste seger mot mardrömsmotståndaren kom den 14 november 2012.

Inför sin stora hemmapublik i Glysishallen är Hudik dock svårslaget och jag tror trots allt att det nog bara behöva spelas en match där. Förutsatt att spelarna inte börjar tänka allt för mycket på historiens makt, alltså…

 

Huddinge-Wings Arlanda

Seriesegraren i div 1 D, Huddinge, har varit den negativa överraskningen i Allettan Mellan. Visserligen var det ju aldrig någon fara på taket för att ta sig vidare, men en fjärdeplats och framför allt det spel som man rapporteras ha presterat på slutet är inget som inger förtroende.

Wings (missade Allettan på målskillnad) har gått desto bättre i Fortsättningsserien och är inte på något sätt ofarligt. Till play off har man dessutom förstärkt laget.

Huddinges trupp (där vi bland annat hittar VH-bekantingarna Alexander Andersson och Rickard Carlsson) känns dock både bredare och spetsigare. Dessutom har man ett psykologiskt övertag på flygplatslaget i och med tre segrar i matcherna lagen emellan i grundserien. Mitt tips blir 2-0 i matcher till Huddinge.

 

Tingsryd- Västervik

Oerhört svårt att sia om. TAIF:arna är stora, tunga, lite småelaka och riktigt puckskickliga. Som seriesegrare i F-serien ska man ju självklart vara storfavorit mot Västervik. Men med tanke på hur krampaktigt laget stundtals såg ut under Allettan, så… Å andra sidan kanske det kan släppa för laget nu när man ändå tråcklade sig vidare till play off.

Lite svårt att veta var vi har Västervik, med tanke på motståndet i Fortsättningsserien E, som man vandrade genom hur enkelt som helst. Å andra sidan kan man ju inte göra så mycket mer än att vinna.

Klart är dock att laget är klasser bättre nu än under grundserien. Men räcker det för att stjälpa Tingsryd? Jag är rädd för att centerstjärnan Emil Georgssons hjärnskakning, som håller honom borta på obestämd tid, kan vara det som fäller avgörandet. Frånvaron av honom och Joachim Hedblad är blytunga. 2-1 i matcher till Tingsryd ligger nära till hands (tre hemmasegrar).

 

Mariestad-Kristianstad

Ständigt nederlagstippade Mariestad har imponerat nåt alldeles galet och visat hur långt man kan komma med rätt inställning och flera ton moral. Jag är den förste personen att dra på mig dumstruten, ställa mig i skamvrån och be hela Skaraborg om ursäkt för hur fel jag hade om BoIS – både innan säsongen och inför Allettan. Men hur långt ska Mariestad räcka? Mötet med Kristianstad är vidöppet. KIK känns lite tyngre och mer rutinerat, men man har långt ifrån imponerat under säsongen – inte heller i Fortsättningsserien. Därför tänker jag inte göra om misstaget att underskatta BoIS igen. Jag tippar därför 2-1 i matcher till Mariestad.

 

Komplett spelschema för kommande Play off 2 och Play off 3 hittar du här.

 

Skövde IK har ju lånat ut i stort sett halva sitt lag (åtminstone mätt i kvalitet och slagkraft) till andra divison ett-klubbar under slutet av säsongen. Nu är det dock klart med den första ”permanenta” kontraktsuppsägningen. I dag blev det nämligen officiellt att offensivt starke backen Robin Johansson (kom till Skövde från Tranås inför den här säsongen) och klubben gemensamt har beslutat att bryta kontraktet.

- Det främsta skälet till att avtalet bryts är att Robin saknar jobb i Skövde vilket omöjliggör en fortsättning i klubben, skriver Skövdes klubbchef Hans Ljunggren på föreningens hemsida.

Robin Johansson, som under sin säsong i Skövde har varit en skugga av det vi såg i Tranås förra säsongen, har ännu inte sajnat med någon ny klubb. Dock ryktas det om att en flytt tillbaka till just Tranås inte är långt borta.

 

Apropå det där att låna ut/in spelare till/från andra division ett-lag. Närmare 100 spelare i division ett var det som bytte klubbadress i säsongens sista skälvande timmar – från lag som inte hade något kvar att spela för, till lag med en lite längre säsong framför sig. Rätt eller fel? Döm själva! Men jag tycker att det känns oerhört märkligt. Inte minst gentemot många yngre killar, ofta egna produkter, som istället får stå åt sidan – allt på grund av en i många fall tvivelaktig kortsiktig satsning, som i nio fall av tio ändå är fullständigt utsiktslös.

 

Division 2-lagen i den södra landsändan, med ambitioner att ta klivet uppåt på seriestegen, har nu avverkat sitt första hinder på den långa och mödosamma vägen. Play off 1 inför kvalserien till division 1 slutade helt utan överraskningar (samtliga ettor och tvåor från de tre serierna vidare):

  • Varberg (1:a div 2 A)-Ulricehamn (4:a div 2 B) 2-1 i matcher (4-3, 3-4, 5-2)
  • Dalen (1:a div 2 B)-Vänamo (4:a div 2 C) 2-0 (7-1, 8-5)
  • Tyringe (1:a div 2 C)-Kållered (4:a div 2 A) 2-0 (3-1, 6-3)
  • Boro/Vetlanda (2:a div 2 B)-Hanhals (3:a div 2 A) 2-1 (4-3, 1-2, 3-2)
  • Bäcken (2:a div 2 A)-Alvesta (3:a div 2 C) 2-0 (3-2, 3-2)
  • Lund (2:a div 2 C)-Tibro (3:a div 2 B) 2-1 (5-7, 6-2, 5-2)

 

I Play Off 2 (bäst av tre matcher) möts Varberg-Lund, Dalen-Bäcken och Tyringe-Boro/Vetlanda. Speldagar är torsdag, lördag och söndag denna vecka. De förstnämnda lagen har fördel av hemmaplan vid en eventuell tredje och avgörande match.

 

 

.

 


Kommentarer
Postat av: Mike

Ho,ho Tingsryd kommer blåsa Västervik av banan, de kommer inte att ha en chans.

2014-02-19 @ 11:38:20
Postat av: Jun

Låt dom blåsa, Mitman står när dom andra faller..

Annars då, kommer ni i Vimmerby hjälpa vaktmästaren att ta bort isen eller kliver ni på barmarken direkt?

Välkomna till Västervik på torsdag där det FORTFARANDE spelas ishockey!

2014-02-19 @ 16:23:19
Postat av: Mike

Till Jun: Att Västervik fortfarande spelar hockey kanske har nåt att göra med att man har fått möta lag av Åseda-klass hela vårsäsongen, eller? Men det är slut med det nu...

2014-02-20 @ 09:25:36
Postat av: Supporter som sett mycket div 1 hockey

Allettan spelar man hockey i, forsättningsserien (blåbärslag som Västervik lekar man i)Grästorp, Mjölby är ju spännande matcher, vik hade inte tagit en enda poäng i allettan så stor är skillnaden.

2014-02-20 @ 13:21:25
Postat av: Moo

Insiktsfulla kommentarer här uppe. Verkligen. Att VIK har plusstatistik på såväl Vita Hästen som Skövde samt även slagit Mariestad - tre Allettanlag väl? - denna säsong har förstås ingen betydelse. Att laget sedan spelar oavgjort mot Tingsryd (som slog ut Vimmerby väl?) säger heller ingenting. Det är ändå ett "blåbärslag". Har man sett "mycket div 1 hockey" så vet man ju.

2014-02-21 @ 06:39:59
Postat av: Mr: Icing

Spelar ingen roll hur mycket hockey du sett om du inte begriper vad du sett!!!

2014-02-21 @ 08:11:19
Postat av: VIK-supporter

Tyst nu, Mike?

2014-02-22 @ 20:36:08
Postat av: Hockeyfan

Mike!
Vad skönt att såna som du finns, koll på allt. Blåsa Västervik av banan osv.
Det är för såna som dig nätet skapades ... :)

2014-02-22 @ 22:24:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0