Anders Spaak: "Vi kömmer köra röva av döm"

För bara några minuter sedan avgick nattåget till Stockholm från Kiruna station. Ombord finns bland annat Kiruna IF:s hockeytrupp med före detta Vimmerby Hockey-tränaren, Anders Spaak, i täten. Efter ankomst till Stockholm, strax efter klockan nio i morgon bitti, hoppar gänget på en buss, som tar dem till Växjö. Där väntar träning och övernattning innan den första play off-matchen mot Tingsryd spelas på torsdag kväll.

 

Att ta sig vidare till play off 2 var ett delmål för Kiruna, men matcherna mot Kalix i play off 1 gick kanske inte riktigt så enkelt som många trodde (seger borta med 3-2 och hemma med 2-1).
- Kalix är luriga. De är ruskigt bra defensivt och har även en oerhört bra målvakt, som det är svårt att göra mål på. Just målskyttet är tyvärr något som har strulat för oss genom hela säsongen. Jag vet inte riktigt vad det beror på, berättar Anders Spaak.
- Det gäller att få första målet på dem, för så länge de är med i matcherna så är de livsfarliga.

Hur har din första säsong i den norra serien varit annars då?
- Spelmässigt håller lagen här uppe ungefär samma nivå som de gör nere hos er. Jag trodde faktiskt att det skulle vara större skillnad än vad det faktiskt är. Se på lag som exempelvis Örnsköldsvik, Vännäs och Lejon – lag på den nedre halvan. Alla har de spelare i sina lag som har spelat med eller är fostrade i storklubbar som Skellefteå, Luleå och Modo. De är välskolade och välutbildade.

 

En 44 omgångar lång norretta. Hur går dina tankar kring det?
- För oss som hela tiden har haft nåt att slåss för (seriesegern) har det varit helt okej. Men jag undrar vad man gör på träningen i Vännäs en måndagskväll i december, när man inte har något att spela för de sista 20 omgångarna?
- Det måste vara fajt ända in på mållinjen och spelarna måste ha något att se fram emot. Allsvenskan har ett bra upplägg med många streck i tabellen – något som man borde kika på till ettan också om det nu ska vara en rak serie.
- Lidande av betydelselösa matcher blir i förlängningen hela Hockeysverige. Det finns massor med skitduktiga spelare i de här serierna, som har ambitioner och vill mycket, men som kanske hämmas av att det bara blir lunk och en vardag även på räningarna. Nä, fram för fler positiva streck i tabellerna.

Och nu väntar Tingsryd i play off 2. Och först då en resa på drygt 170 mil.
- Vi är vana. Hahaha. Vår närmaste hemmamatch i serien är ju 30 mil bort. Att ta sig ner till Tingsryd är ju inga problem. Det var värre att hitta ett bra sätt att ta sig hem. Därför kommer vi åka buss till Stockholm direkt efter matchen och flyger sedan hem till Kiruna på fredag. Vi landar nån gång runt 16.00 på fredag eftermiddag. Äh, resandet är inga konstigheter för oss.

 

Vad tror du om matchserien?
- Vi kömmer köra röva av döm, skrattar Spaak med sin karaktäristiska västgötadialekt.
- Nä, skämt åsido. Det ska bli riktigt intressant. Tingsryd är ju en lika klassisk klubb som Kiruna. Så jag hoppas på en fullsatt hall, hockeykorv i bröd och doft av kokkaffe - precis som det ska vara.
- Det kommer såklart bli jättetufft. Spelmässigt kommer vi göra det vi är bra på – köra så in i helvete. Killarna är spelskickliga, duktiga skridskoåkare och även starka i defensiven. Det ska vi dra nytta av. Vi försöker spela modern hockey med drivande anfallsspel och disciplin över hela banan.
- Vårt dilemma är som sagt att vi - till skillnad från Tingsryd, som jag förstår är effektivt framåt - har gjort för få mål. Jag tror att vi i snitt skjuter 38 skott per match, då borde vi bättre mer utdelning än vad vi har haft. Men vi jobbar hårt på det och förhoppningsvis släpper det nu.

 

Hur bra koll har du på motståndarna då?
Jag gillar egentligen inte att lägga så mycket tid på dem vi möter. Vi ska göra vårt och om vi gör det rätt så vinner vi. Men visst har jag hyfsad koll på Tingsryd. Vi har ju gott om kontakter i södra Sverige.Hur långt kan det räcka för Kiruna då?
- Hur långt som helst. Vi är inte sämre än något annat av lagen. Samtidigt vet vi att alla lag som har kommit så här långt är riktigt duktiga, så det är små marginaler.Kuriosa: Tingsryds AIF kommer åka buss de 171 milen till returmatchen/returmatcherna i Kiruna. Ett par timmar efter matchslut i morgon kväll beräknas bussen rulla och den ska vara framme i Kiruna på torsdag kväll. Sedan är det alltså match mindre än 20 timmar senare. Kanske inte den optimala uppladdningen?

 

EDIT: Enligt initierade källor så är det visst flyg som gäller nu i alla fall. Sen omprioriteringen av klubben. Nya resrutten är exakt densamma som Kirunas, buss till Stockholm och sedan flyg till Kiruna. Detta är också uppgifter som verifieras av bloggen itsallabouttaif.se, som berättar att "Det fanns nämligen platser kvar på ett flyg upp till Kiruna".

 

 

.


Kommentarer
Postat av: Pelle

Hööpsan vi feck vest röva full...

2014-02-28 @ 23:18:36
Postat av: VH fan

Norrlagen är kassa, dom skulle inte klara av att nå allettan, banta ner norrlagen från playoffspel

2014-03-02 @ 18:39:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0