Vad var det egentligen som hände?

Swash, boom, schwopp, swap!
3-3 efter 40 minuter. 5-6 efter drygt 44 minuter.

Vad var det egentligen som hände i Vimmerby?

Förutom att gästande Vita Hästen vann med 6-5 och att Vimmerbys förlust faktiskt kändes ganska onödig, alltså…?

Man ska ju alltid vara helt ärlig, sägs det ju. Och det tänker jag vara nu. Och jag ska inte heller försöka att vara allt för färgad. "Fakta" är följande:

• Vimmerby vann skotten med 38-21.
  • Vita Hästen var riktigt,riktigt illa ute i den första perioden, medans Vimmerby var frustrerande ineffektivt. Ställningen efter 20 minuter kunde lika gärna ha varit 3-0, jämfört med de 1-0 det nu var.
  • Spel i egen zon är inte något som vare sig Vimmerby eller Vita Hästen verkar lägger så mycket vikt vid. På tok för lojt (på de individuella planen) emellanåt. Framåt är de båda lagen däremot sylvassa.
  • Vid minst fyra av Vimmerbys sex mål i arselet, gör laget beklagliga individuella misstag i egen zon (då man har pucken under full kontroll men lyckas bli av med den) - trots att ordern innan matchen var: ”spela enkelt i försvarszon – ta hellre en icing än att vara överkonstruktiva”. Gick väl ”sådär” på vissa håll. Samtidigt ska man betänka att tempot i matchen stundtals var högre än vad lagen klarade av och att försvarsspelet i stort annars var bra.
  • Inledningen av den tredje perioden var fullständigt galen, med fem mål på mindre än fem minuter. Hästen gick från 3-3 till 3-5. Vimmeby reducerade och kvitterade inom loppet av 22 sekunder. Hästen gjorde 6-5 bara 13 sekunder senare.
  • Efter Vita Hästens 6-5-mål agerade gästerna riktigt stabilt. Visserligen inte mycket framåt, men man tillät heller inte Vimmerby skapa speciellt mycket. Vimmerby hade en jättechans under den sista kvarten, men då gjorde Sperrle en sjukt vacker sidledsförflyttning och plockning.
  • Förutom Sperrles nämnda monsterräddning så hade seriens två, normalt sett, klart  bästa målvakter ingen av sina bästa dagar.
  • Om man gör fem mål på hemmaplan så får man inte förlora. Inte ens om motståndet är världens bästa hockeylag. Så enkelt är det.
  • Om man släpper in sex mål på hemmaplan, så ska man å andra sidan inte vinna.
  • Som supporter ska man inte gnälla så mycket heller. Den första perioden var kanske den bästa under den här säsongen för Vimmerbys del. Och att förlora mot Vita Hästen, samtidigt som man stundtals äger matchen, är inget att skämmas för.

Spelarkritik? I Hästen finns det bara ett namn: Marcus Eriksson. Vilken gudabenådad hockeyspelare på den här nivån – trots att poängskörden i kväll inte blev så värst. William Wallén däremot – effektiv värre - och även han riktigt bra. I Vimmerby handlade det återigen till stor del om tredjekedjan med Kinisjärvi, Modigs och Weiskog (nio poäng av dem). Även Adam Rundqvist, Simon Petersson och Sebastian Nilsson förtjänar bra betyg. Däremot lider man ju med förstafemman, som inte kommer någovart. Är det så enkelt att Björn Jonasson saknas så innerligt?

Tar emot att säga det, men om det är något lag som jag hanterar att förlora mot (på ett åtminstone hyfsat moget sätt) så är det Vita Hästen. Skapligt rumsrena fans, ärliga spelare och ett rakt igenom bra och spelande hockeylag.

36 (?!) straffar tog det innan Mariestad till slut vann ett superjämnt superderby mot Skövde i Skaraborg i kväll. 4-3 till hemmalaget efter att gästande Skövde hämtade upp ett tufft underläge och kvitterade med dryga minuten kvar av matchen.

Tingsryd vann också på straffar – 5-4 borta mot Mörrum. Men det var siffror som tydligen ska ha varit missvisande. Mörrum bättre under stora delar av matchen och vann också skotten stort (31-20).

I kvällens fjärde match vann Kallinge programenligt över Helsingborg med 3-1.

Grym vänding och sjukt viktig seger av Västervik borta mot Tranås i Fortsättningsseriens toppmatch. Det räckte med att sätta sig framför datorn och se hur många VIK-fans och -spelare som var aktiva på twitter i kväll för att förstå att det hade hänt nå´t bra. Grattis och starkt jobbat! Fördel VIK igen. Den där serien ska bli ruskigt intressant att följa.

Vimmerby ligger fortfarande kvar på fjärde plats i den södra Allettans tabell. Och vi har fortfarande en match mindre spelad än våra konkurrenter (Skövde undantaget). På söndag väntar Tingsryd borta. Oj, vilken viktig match.

Ingen supporterresa till den matchen (tyvärr). Till den uppskjutna matchen mot Skövde, som nu spelas lördag 8/2, är vi däremot närmare 50 personer anmälda. Snart börjar vi fylla buss nummer två.

Återkommer förhoppningsvis med lite tränarkommentarer senare i kväll.