Hårt straff för Trojas Joakim Nettelbladt

Nu i eftermiddag kom Disciplinnämndens dom för den vårdslösa tackling som Trojas Joakim Nettelbladt sänkte Vita Hästens Markus Gunnarsson med härom dagen. Eller "krock", som syndabocken själv valde att kalla det. Och straffet blev, inte helt oväntat, hårt.
 
Elva matchers avstängning, varav fem av dessa omvandlas till 15 000 kronor i böter, blev domen. Det innebär att Nettelbladt, vars Troja ju har inlett Kvalserien till Allsvenskan bedrövligt (två poäng på tre matcher) är spelklar igen 1 april. Därmed är han alltså tillgänglig till returmatchen mellan Troja och Vita Hästen. Det är ju en drabbning som knappast lär sakna uppsnack...
 
Domen på elva matcher (samma som Sebastian Karlsson dömdes till efter en liknande situation i fjol) känns väl ganska väntad, även om jag själ hade trott på ytterligare några matcher då ju detta inte var första gången som Nettelbladt skickades till Disciplinnämnden och dömdes för tackling mot huvudet. Vad som däremot känns ytterst tveksamt är att låta fem av de elva matcherna köpas bort för 15 000 kronor. Varför?

Nåväl, nämnden har nu sagt sitt och jag tror att båda parter gör bäst i att låta domen vara som den är. Vi vid sidan av har fått bekräftat att sådana här saker inte hör hemma på en rink, för Markus Gunnarsson och Hästen har nån form av rättvisa skipats och Nettelbladt själv kan nog pusta ut över att det inte blev ett ännu mer kännbart straff. Så, dags att gå vidare för alla parter - för Vita Hästen med en superintressant bortamatch mot KRIF redan i kväll (Björklöven-Tingsryd är kvällens andra match).
 
I sin dom skriver man bland annat att "Enligt Disciplinnämndens bedömning var tacklingen mycket farlig och respektlös. Den ska därför rendera i en kännbar avstängning...". Hela domen har du här:
 

BESTRAFFNINGSÄRENDE

Namn:                                 Joakim Nettelbladt

Förening:                            IF Troja/Ljungby

Adress:                                Box 844, 341 18 Ljungby

Matchdatum:                       2014-03-16

Mellan:                                HC Vita Hästen – IF Troja/Ljungby

Domare/anmälare:              Daniel Winge

 

BESLUT

Efter ett match penalty i en match mellan HC Vita Hästen och IF Troja/Ljungby, Kvalserien till HockeyAllsvenskan, den 16 mars 2014, åläggs Joakim Nettelbladt, IF Troja/Ljungby, följande straff för tackling mot huvudet:

1. Avstängning fr.o.m. den 17 mars t.o.m. den 1 april 2014. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

2. Böter om 15 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Bestraffningen motsvarar totalt elva matchers avstängning, varav fem matcher omvandlas till böter.

 

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Joakim Nettelbladt samt filmsekvenser från händelsen.

Av anmälan framgår att Joakim Nettelbladt utdelat en avsiktlig tackling i huvudet på en motspelare. Motspelaren blir liggande nästintill livlös på isen. Linjemannen har i första läget bedömt att tacklingen inte har träffat huvudet. Efter matchen har dock filmsekvenser från händelsen granskats, varvid domarna ändrat straffet till match penalty.

Joakim Nettelbladt har i huvudsak anfört att tacklingen tog sämre än vad han hade förväntat sig och att han inte hade för avsikt att skada. Han satte upp sin skuldra och inte armbågen i tacklingsögonblicket. Hans avsikt var att komma först till pucken och han såg motspelaren i den sista tiondelsekunden och hann då inte tänka efter innan han utdelade tacklingen.

Disciplinnämnden gör följande bedömning.

Av filmsekvenserna framgår att Joakim Nettelbladt utdelade en avsiktlig tackling mot huvudet på en motspelare. Tacklingen utdelades mot en spelare som inte var puckförare och därmed inte tacklingsbar. Motspelaren var helt oförberedd på att bli tacklad och hade ingen möjlighet att skydda sig. Joakim Nettelbladt hade även lätt kunnat undvika att utdela tacklingen. Enligt Disciplinnämndens bedömning var tacklingen mycket farlig och respektlös. Den ska därför rendera i en kännbar avstängning för Joakim Nettelbladt. Nämnden beaktar även i straffskärpande riktning att Joakim Nettelbladt vid ett tidigare tillfälle under denna säsong ådömts en avstängning för tackling mot huvudet. Disciplinnämnden anser att påföljden ska bestämmas till totalt elva matchers avstängning, varav fem matcher omvandlas till böter.

Återfall, har denna säsong dömts för tackling mot huvudet.

 

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 540 a.

 

I händelse av missnöje får talan mot detta beslut föras av såväl den anmälande som bestraffade parten hos Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 114 73 Stockholm. Klagoskriften skall ha inkommit till Riksidrottsnämnden inom två veckor från den dag då det med överklagandet avsedda beslutet meddelats.

 
.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0