Kalix-snackis klar för Västervik

Det rör på sig på målvaktsfronten hos division 1-klubbarna. I förrgår berättade Skövdes målvakt Alexander Jirhage att han kommer lämna klubben redan efter en säsong. I går gjorde Västerviks IK klart med en ny keeper, vilket är bekräftat av källor inom VIK. 20-årige Andreas Hookana värvas från Kalix och blir alltså den som får slåss med Ludvig Engsund om förstaspaden. Ingen Reid Ellingson i Västervik kommande säsong alltså.

 

Ska bli spännande att se Hookana, som har varit lite av en snackis i norrettan den gångna säsongen. Med en räddningsprocent på 93,3 gjorde den lille (bara 173 centimeter lång) målvakten sig ett aktat namn. Bland annat lånade allsvenska Asplöven, som han respresenterade i division 1 och i division 2 mellan 2009 och 2011, in Hookana som back up-målis i slutet av säsongen.

 

Apropå Västervik så är man också nära en förlängning med Ludvig Engsunds kusin, Filiph Engsund, som man plockade in från Borlänge i slutet av den gångna säsongen. Den 20-årige centern är fostrad i IK Oskarshamn och tog verkligen chansen när han fick den i VIK (1+4 på de fyra matcherna han spelade). Förhandling pågår alltså om en fortsättning.

 

Det är ju inte bara kvalet till allsvenskan som är gastkramande. I kväll avgörs även kvalet till division 1. I kvalserie E har HC Dalen haft seriesegern (som är den enda som garanterar spel i division 1 kommande säsong) i sin hand i flera veckor. Men den överraskande förlusten mot nollpoängaren Grums i förrgår stökade till det betänkligt. Förshaga leder serien på 17 poäng, men har spelat färdigt. HC Dalen ligger tvåa på 15 poäng och Mjölby trea på 10 poäng. Ikväll möts just Mjölby och Dalen i den sista omgången. Seger är ett måste för Dalen då Forshaga har klart bättre målskillnad.

Lika rafflande är det i kvalserie F, där IK Pantern leder på 21 poäng, en poäng före Nybro. Båda dessa har bortamatch i kväll (även sista omgången där), mot jumbon Tyringe respektive nästjumbon Nittorp.

 

Segrarna i landets fem kvalgrupper är alltså klara för spel i division 1 nästa säsong. Men även flera av grupptvåorna kommer ta plats där. Häromdagen presenterade Hockeyettan sitt förslag för förbundet om hur man vill att division 1 ska se ut kommande säsong. Fyra division 1-serier med tolv lag i varje är det som gäller. 22 omgångar i grundserien fram till jul och därefter sannolikt två Allettor med vardera åtta eller tio lag i. Det sistnämnda har man inte diskuterat färdigt än. Detta ställs alltså mot förbundets förslag om rak serie istället.

Nåväl, fyra serier med tolv lag i varje innebär alltså totalt 48 lag i division 1 – om detta är både Hockeyettan och förbundet överens.

När kvalserierna färdigspelas i kväll kommer sammanlagt 43 division 1-platser vara fyllda. Fem lag ytterligare från kvalserierna kommer alltså berikas med varsin division 1-plats. Och då blir det givetvis de fem grupptvåorna, tänker du?

Nejdå, så enkelt har inte förbundet gjort det. Man kommer nämligen ta den geografisak aspekten i betänkande när man tillsätter dessa fem platser. Med andra ord kommer det spela stor roll vilka två lag som fixar kvalserien till Allsvenskan.

 

Jag har skissat på några olika tänkbara serieindelningar, men det återkommer vi till. Jag kan nog ändå påstå att det är av väldigt stor betydelse för Vimmerby och Västervik (som jag inte tror att förbundet kommer sära på) vilka lag som försvinner till Allsvenskan. Antingen kommer "vi" placeras i den på papperet mördande tuffa sydligaste serien, eller så blir det en lite nordligare serie med på papperet mer överkomligt motstånd.

 

 

.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0