Vilken berg-och-dal-bane-kväll!

Jaha, det här var ju också en jävla berg-och-dal-bane-kväll. Det började med att jag och äldste sonen bommade ett antal tusenlappar på Powerplay på att Troja-Helsingborg slutade 2-2 (två hemmamål i sista minuterna), då vi hade 1.a och 2:a på tipset. Vände uppåt när VH slog Kumla med 4-1 och blev klart för Allettan, men vände ner i källaren igen då nyheten om att backen Carl Ackered har ritat på för Vita Hästen sipprade ut. Och som lök på laxen fick vi senare även reda på att VH:s nyförvärv från Södertälje SK, Nicklas Strid, i kväll fördes till Örebro lasarett.

Vår ”kompisklubb”, VH i Norrköping, blev alltså den tredje allsvenska föreningen på två veckor att plocka en ledande spelare från vårt lag. Det började med att lagkapten Jakob Karlsson skrev på för SSK, backen Jesper Eriksen signade med Mora i förrgår och så nu detta. Lägg därtill Oskar Carlsson (Karlskoga) och Martin Modigs (Almtuna, men utlånad till KRIF) inför den här säsongen. Fem spelare har alltså slussats från Vimmerby till Allsvenskan på ett halvår, varav tre är egna produkter. Och för det har Vimmerby fått … tja, en hel del cred. Men inte så mycket mer. Eller rättare sagt, inget mer.

Jag vet att det här inlägget förmodligen dryper av bitterhet och besvikelse, men på något sätt måste man ändå se över nuvarande regelverk. Systemet kan inte bygga på att klubbar högre upp i seriesystemet ska kunna dränera lag i ettan, med ambitioner, på sina bästa spelare mitt under brinnande säsong. Ja, jag vet att du då kommer säga att ”men skriv inte kontrakt med HA-klausuler i då”. Fast om man inte har samma spelarbudget som andra föreningar i ettan (som egentligen inte har det heller, utan i många fall lever på lånade pengar, rosa kuddar, bländvita leenden, stora ord och ännu större käftar) så måste man det för att dessa spelare ens ska kunna lockas hit, utvecklas och sedan kunna ta nästa steg.

 

Att Djungels Lag ska råda i övergångsträsket vinner inte någon på – vare sig vi lag i ettan eller lagen högre upp i seriesystemet, dit så småningom ”våra spelare” ska ta sig. Om inte vi lag i gärdesgårdsserierna kan frodas och bygga vår verksamhet – på schyssta villkor – kommer klubbarna högre upp, som nu alltså anser det av högsta vikt att till vilket pris som helst värva in tänkta sjätte- och sjundebackar till sina lag, få allvarliga problem framöver. Självklart är det hos oss ni ska hitta talangerna och självklart är det underbart om spelare från ettan kan ta klivet upp. Men tänk ett steg längre… Utan livskraftiga och väl fungerande skitföreningar under er, så kommer ni inte heller ha någon framtid. Vart ska ni då hitta spelare?

 

Den här rovjakten på division 1-spelare under en tid då vår säsong gäller som mest, som vi nu har blivit olyckliga offer för, är något unikt. Tidigare har vi sett enstaka fall, men då har ändå lagen i HA agerat med respekt, visat hänsyn och agerat utifrån en oskriven lag. Härom veckan värvade Luleå en halvdan figur från någon HA-klubb (tror det var AIK) och då rasade hela Allsvenskan unisont och fördömde sättet SHL-laget agerade på. Men minnet är visst kort. Det betyder ingenting nu? Åt andra hållet, alltså..

 

Nåväl. Nu släpper vi det här och tänker framåt. I dag visade vi att vi, även utan fantastiska spelare som Jesper Eriksen och Jakob Karlsson, är ett väldigt bra hockeylag. Och det kommer vi vara även utan Carl Ackered. Vi spelade ut Kumla och vann med stabila 4-1.
– Ja, jag vet inte vad jag ska säga, suckar VH-tränaren Tomas Sandlin efter segern mot Kumla och syftar på allt det jag har skrivit här ovan.
– Men jag vägrar lägga någon energi på det jag inte kan påverka. Matchen i dag var det inget snack om. Att vi gjorde noll och inte fem mål i den första perioden är ett under.
Vimmerby hade flera skott i både ribba och stolpe, men resultatet efter den första perioden var ändå 0-1.

Trots att lagets skyttekung, Alexander Holmberg, åkte på ett ytterst märkligt matchstraff redan efter tre minuter (en Kumla-spelare girar in framför Holmberg, varpå båda faller och brakar in i sargen), och nyförvärvet från SKK, Nicklas Strid, fick åka till Örebro lasarett efter att ha fått en rejäl smäll mot huvudet (utan åtgärd) i den andra perioden, så var VH snäppet starkare.
VH kvitterade till 1-1 i den andra perioden och gick sedan iväg till 4-1 i den sista.
- Det är en jämn match i två perioder. Men de vinner rättvist till slut ändå tycker jag. De gör 2-1 i tredje perioden och vi satsar hårt framåt för att komma igen, men de är skickliga på att utnyttja det, sa Kumlas tränare Gunnar Leidborg till Sydnärkenytt efter matchen.

Om vi återgår till Carl Ackered så är han givetvis extremt välförtjänt av chansen i Allsvenskan och han kommer fixa det formidabelt bra. För Vimmerbys del går jakten vidare på spelare att ersätta de flyktade stjärnorna. Och i kväll nås vi trots allt av lite hoppfulla nyheter.
 Jag kan inte säga så mycket, men det är många spelare som vill hit och vi har några stycken som vi för intressanta diskussioner med. Det är spetsspelare som ska kunna gå in som förstecenter och försteback, som vi nu först och främst söker. Förhoppningsvis kan det lossna redan om några dagar, säger VH-tränaren Tomas Sandlin.


Nåväl, pengar till att värva lär det ju inte saknas i alla fall. Jakob, Eriksen och Ackered lär ju inte stanna vid 50 000 kronor per månad tillsammans, om man får gissa. Lägg därtill pengar som finns sparade i budgeten för förstärkningar samt pengarna från insamlingen till supporterspelaren. Kommer nog bli förvånansvärt bra till slut det här i alla fall.

Nu har man alltså tre lag att hålla på i Allsvenskan – Södertälje, Mora och Vita Hästen. Frågan är vilket? Tror faktiskt jag väljer nåt helt annat.

Skrivet på twitter i kväll (apropå Jönsson i Oskarshamn):
”All heder till sportchef Jönsson i Oskarshamn som gav fan i att våldta Vimmerby, trots att han hade chansen. Respekt!”.

 

Avslutningsvis. Kan bara tänka mig hur mycket Jakob Karlssons VH-hjärta blöder där i Södertälje nu. Usch. Det var nog inte det här han hade tänkt sig. Och, för att inte låta som en gammal surgubbe, så vill jag bara förtydliga hur välförtjäna både Jagge, Jebbo och Ackered är av sina allsvenska kontrakt. Kanonkillar och superspelare alla tre, som självklart hör hemma där de nu har kommit. Grattis och lycka till!

Tack och god natt, vänner!

 

.


Kommentarer
Postat av: Pelle

du säger det själv om man läser mellan raderna.
Ska man vara ett "skyltfönster" får man räkna med att släppa spelare, ska man avancera i seriesystemet måste man ha ekonomiska muskler. Inget konstigt och har alltid förekommit.

2014-11-27 @ 07:19:47
Postat av: Peter

Våldta div.1 lag är ett bra uttryck.

2014-11-27 @ 10:42:10
Postat av: Berg

Nu tog Södertälje Palmberg från Nybro. Kommer de verkligen spela 2 centrar från Div 1?
De kan inte haft allt för stark trupp innan.

2014-11-27 @ 13:01:50
Postat av: Ståplats

Vimmerby kommer ändå vara med och fajtas om playoff platserna i allettan man har en bra grund att stå på Forza VH nu släpper vi dom som har lämnat och satsar framåt

2014-11-27 @ 13:24:35
Postat av: supporterspelaren

Nu så har man lämnat ett bidrag till supporterspelaren. Gör det du också. :)

2014-11-27 @ 16:30:13
Postat av: Anonym

Kommer det inte in flera spelare innan allettan, så kommer det säkert att gå jättebra.....

2014-11-27 @ 17:06:50
Postat av: Icke ticke

Dock "snodde" ju Vimmerby från Boro mitt under säsong så det är ju inte bara HA klubbarna som gör det...

2014-11-27 @ 20:35:10
Postat av: Tjoo

Boro går det att äta???

2014-11-29 @ 20:05:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0