Domarna i fokus hos tränarna i helgen

5-2-förlust borta mot suveräna serieledaren Pantern är väl normalt sett inte mycket att säga om. Men faktum är att Vimmerby var väl så bra som Pantern i två perioder och i spel fem mot fem. Fast det var ju just det där sista, ja – att spela med fullt lag på banan.

För efter två perioder var ställningen fortfarande ”bara” 3-2 – detta trots att Vimmerby dittills hade åkt på/dragit på sig sju stycken tvåor, jämfört med Panterns enda. Under drygt 20 minuters spel, från slutet av den första perioden till slutet av den andra, så fick Vimmerby spela i numerärt underläge ungefär hälften av tiden. Pantern inte vid något tillfälle.

 

Men sedan är det ju faktiskt så att utvisningar absolut inte ska utdömas utifrån något kompensationstänk eller försöka fördelas lika mellan två lag. En spelare ska bli utvisad för en begången förseelse, inte utifrån vilket lag han spelar i. Men i går, mot ett lag som konstant spelar extremt nära gränsen vad det gäller interference- och fasthållningssituationer, och ibland en bit över densamma, så blev det stundtals smått parodiskt svajig bedömningsnivå.

Betänk då också att det statistiskt sett var seriens bästa pp-lag (35,29%) som mötte seriens sämsta bp-lag (67,39), så förstår du att Vimmerby ändå gjorde en riktigt stark bortainsats.

Nåväl, som Vimmerbyspelare, -ledare och -supporter, är man självklart färgad - jag inser det. Men en tröst får väl ändå vara att till och med kommentatorn för Panterns livesändning på nätet, gång efter annan, tyckte synd om VH och nästan bad om ursäkt för domarinsatsen och hur den drabbade det ena laget, så hårt.
Samtidigt är det så här: Med bättre disciplin och med lite mer tanke, så hade man sluppit ett antal av utvisningarna. Det går aldrig att prata bort.
– Självklart var det frustrerande när vi åker ut gång på gång. Samtidigt tillåts de rappa våra killar så att jag tvingas skicka ut två av dem i omklädningsrummet med skador, utan att få något powerplay med oss. Men men, så kan det vara ibland, suckar VH-tränaren Tomas Sandlin.
Pelle Ström blev slashad över handleden, men det verkar inte vara någon större fara med honom. Mer osäkert med Jesper Söderholm, som fick ett hårt rapp över ena hälsenan. Söderholm haltade rejält efter det inträffade och kommer förmodligen uppsöka läkare i dag.

I den tredje perioden hade Vimmerby sedan ett galet bra läge att kvittera till 3-3. I numerärt överläge (jajjemen…) fick Sebastian Nilsson i stort sett öppet mål från bara ett par meters avstånd, men satte direktskottet i stolpen. Spelet vände, duktige Kalle Östman i Pantern kom en mot en med en VH-back och lyckades hänga dit 4-2. Där kändes det som att drabbningen dog. VH fick gå över till att chansspela, men istället kunde Pantern spela av matchen på ett säkert sätt och även göra 5-2 med sju minuter kvar.
– Extra surt att det blir så här när det verkligen kändes som att vi var med i matchen och kunde störa dem. Vi får dock ta med oss en bra bortainsats. Nu är det tolv poäng kvar att spela om och vi har inte på något sätt gett upp än. Vi har klar poängchans i alla matcher som är kvar, menar Sandlin.

Ett par saker om maskinen Pantern: De har en galet bra målvakt i Viktor Andrén och de har fått ett ruskigt bra tillskott i nyligen värvade centern Axel Wemmenborn från Helsingborg. Så här en bit in i januari och när transferfönstret ändå är stängt, så kan man väl tillåtas berätta att Wemmenborn var ytterst nära att skriva på för VH tidigare under säsongen. Här kan du förresten se en intervju med Pantern-backen Emil Carnestad efter gårdagens match.

 

 Om VH-tränaren Tomas Sandlin var besviken på domarinsatsen i går, så går det inte jämföra med Västerviks-tränaren Mattias Karlin efter VIK:s strafförlust hemma mot Skövde i lördags. I skottgluggen stod Richard Magnusson från Tranås och kritiken berörde främst två domslut i den tredje perioden, där Linus Boström åkte ut 2+10 och Joakim Englund fälldes utan åtgärd.

– Magnusson måste ha kollat in tabellen och velat att Skövde skulle vinna. Det är bedrövliga domslut båda två. Det är knappt någon idé att försöka få en förklaring, han är för feg för det, säger Karlin till Västerviks Tidningen.


Hohoho… Hårda ord. Det Karlin antyder är med andra ord att domare Richard Magnusson, som alltså är från Tranås, medvetet ska ha dömt till Skövdes fördel för att på så sätt gynna sin ”egen” klubb. Att han kallar honom ”feg” och ett par av hans domslut för ”bedrövliga” är ju mer vardagsmat i dagens hockey, så det är inget att fästa någon vikt vid.

På tal om Skövde. 2012 begärde och beviljades SIK ekonomisk rekonstruktion. Då uppgick föreningens skulder till närmare 2,5 miljoner kronor. I mars 2013, ett år efter rekonstruktionen, intervjuades dåvarande klubbchefen Hans Ljunggren av hockeyettan.com.
Han beskrev då Skövde IK:s situation som att ”den här klubben har bättre förutsättningar än någonsin att göra något riktigt bra på sikt. Sen har vi ett mål till 2015 som innebär att föreningen ska vara i ekonomisk och organisatorisk balans”.
Men nu kommer nya alarmerande signaler från Skövde IK. Efter fjolårets minusresultat på 228 000 kronor berättar i dag Sveriges Radio P4 Skaraborg att ekonomin för föreningen är sämre än väntat så här långt in på säsongen och att man nu tvingas till sparåtgärder. Den största orsaken är för låga sponsor- och publikintäkter. Har du hört det förr från nå´n klubb med ekonomiska problem?
– Vi ser över alla möjligheter till att dra ner, till exempel när det gäller inköp. Det gäller att gneta krona för krona, säger klubbens ordförande Göran Strid, som även meddelar att läget åtminstone ser bättre ut nu än vad det gjorde vid samma tidpunkt i fjol, då resultatet till slut alltså landade på en kvarts miljon back.
Den här säsongen har Skövde IK budgeterat vinst.

Janne Karlssons era som tränare i ”vår egen ” Jakob Karlssons Södertälje är äntligen över. I dag fick han nämligen sparken. Ersättare blir den tidigare assisterande tränaren Andreas ”Ante” Karlsson. Ska bli spännande att se om han också kan lyckas med konststycket att få ut så lite ur en så bra trupp.

 

.


Kommentarer
Postat av: Chrille

Ta hem både Jacob o Janne till nästa sesse. Vi behöver båda två en på isen o en i båset

2015-02-02 @ 12:38:17
Postat av: Läktarexperten

Fan vet om Magnusson nånsin gjort nån bra match?
Vimmerby har ju tyvärr haft äran att få honom ett antal gånger å varje gång lämnar han en hel del övrigt att önska...
Med så mycket spott å spe som han får utstå kanske det vore på sin plats att tillsätta en dommarkontrollant ett par matcher framöver?!

2015-02-02 @ 12:42:07
Postat av: Johan

Håller med, Janne Karlsson som ny coach, han tar med Jakob hem. En riktigt aktiv coach, tror det kan behövas mot vissa spelare, om de nu får vara kvar.

2015-02-02 @ 13:20:43
Postat av: Anders

Chrille betalar du?

2015-02-02 @ 13:56:27
Postat av: Vikaren

Såg matchen och hade jag varit tränare hade det blivit betydligare hårdare ord om domarinsatsen ...en fråga till bloggaren får aldrig en domare nån respons över sin insats kritik eller beröm av nån utomstående som ser matchen i dom här divisionerna...?

Svar: Jag såg också matchen ;-) Jodå, domare kontrolleras. Långt ifrån alltid, ja till och med långt ifrån ofta, men de gör det då och då. Dock ska de själva aldrig i förväg veta när en kontrollant sitter på läktaren.
vhbloggen.blogg.se

2015-02-02 @ 18:34:20
Postat av: Makarov

Vad har Janne Karlsson uträttat som tränare egentligen? Och vet folk vad han kostar?
Finns betydligt bättre och billigare namn som skulle passa i VH.

2015-02-02 @ 19:56:39
Postat av: Chrille

Ja du Anders ska vi komma någonstans är det nog bra o satsa några spänn på en tung pjäs i båset, som har varigt med på nästa nivå. Det behövs en järnhand ordning o reda alla Spaak. Inget mjäk

2015-02-02 @ 21:07:13
Postat av: Kristoffer

Märklig kommentar av Karlin angående Magnusson med tanke på att det, iaf i mina ögon, var betydligt sämre för Tranås att Skövde vann då de är en direkt konkurrent till en play off-plats.

Jag har ingen aning om hur Magnussons insats var, men det är en rätt hård anklagelse att påstå att nån dömer till nån annans fördel.

2015-02-03 @ 00:58:40
URL: http://www.taif.se
Postat av: Head coach

Peter Nordström vore väl nåt. Han har ju gjort underverk med både Forshaga och AIK.

2015-02-03 @ 05:47:48
Postat av: VIK

Att Magnusson missade en solklar utvisning på Skövde precis innan en VIKare åkte ut är solklart.
Däremot spelade VIK inte bra och hade svårt mot Skövdes köttmur. Därav förlust, inte pga domaren.

2015-02-03 @ 11:57:30
Postat av: Taifare

Löjliga påståenden från Karlin. Det vet väl alla att domarnivån i div 1 lämnar en hel del att önska emellanåt. Är inte bara Magnusson, både Hiljanen och Bergkvist är två herrar som inte heller håller måttet, de har rent ut sagt varit bedrövliga när jag sett dom döma Tranås matcher.

2015-02-03 @ 14:06:02
Postat av: thomas

Kanske ta in en tränare vimmerby har sparkat förut. jocke fagerwall :) Han är nog inte så dyr

2015-02-03 @ 16:24:10
Postat av: Hfk

TOmmy Pöder är Gud...på både gärs, grus, konstgräs och förmodligen is också. Värt chansa! :)

2015-02-03 @ 22:10:08
Postat av: Karl

Är det officiellt att Sandlin ska sluta? Verkar vara så att döma av alla ovanstående förslag på ersättare. Vad säger Sandlin själv?

2015-02-04 @ 08:59:45
Postat av: Karl

Det här med att plocka spelare (och tränare) från div 1 har inte slagit väl ut om man tittar på tabellplaceringarna i Allsvenskan: Södertälje och AIK i botten.

2015-02-04 @ 09:43:25
Postat av: Calle

Det är väl så här att man får dom domarna man förtjänar. De bästa spelarna är i SHL-likaså domare.
Sedan faller ju kvalitén ju längre ner i seriesystemet man kommer på både spelare och domare.

2015-02-04 @ 11:39:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0