Allettan har allt - från totalt mörker till blixtrande blåljus

De tre senaste hemmamatcherna: Starkt och stabilt. Segrar mot Tingsryd och Västervik samt fyra minuter från full pott mot bulldozern Pantern.
De tre senaste bortamatcherna: Totalt mörker. Noll poäng och 5-22 i målskillnad.


Efter att ha genomlidit bottenmötet i den södra Allettan mellan Skövde-Vimmerby idag (rättvisa 7-1 till hemmalaget), så är det bara att konstatera: Vimmerby Hockey är för tillfället verkligen totalt lost på bortaplan. Vad det beror på är däremot en fullständig gåta?
Visst, man kunde ana det redan i grundserien, då VH bara tog fyra trepoängare på elva spelade bortamatcher. Och visst, motståndet är såklart vassare nu. Men ändå – vi snackar skillnaden mellan borta och hemma. Inte mellan division två och SHL.
Man kan diskutera kring rinkens storlek i Vimmerby. Kan säkert vara en faktor. Men hur stor? Vimmerby spelar trots allt 50 % av sina matcher på stor rink, så det borde inte vara några konstigheter.

Vimmerby Hockeys kapten, Emil Wahlberg:
- Vi snackade om just det här i bussen på vägen hem, men det är ingen som vet. I dag kändes det inledningsvis nästan som att ingen ville vara där och spela. Det var helt bedrövligt och jag tycker synd om Calle (målvakten Brattenberger) som var tvungen att stå där med ett sådant försvar framför sig. Inte något av de tre målen som han släppte in, innan han bytte, var ju på något sätt hans fel.
– Skövde har visserligen en väldigt duktig förstalina, men så här får det inte se ut. Självklart blir bortaspelet en mental grej till slut. Vi har inte släppt in under sju mål i en enda bortamatch i Allettan – det är ett faktum, men också något som vi bara måste släppa nu. Och vi ska kunna ge oss själva chansen att gå vidare så håller ju inte det här. Så enkelt är det, säger Wahlberg.

Vi har ju tyvärr fått vänja oss vid att Vimmerby inleder bortamatcherna svagt. Och det var som sagt ingen skillnad i dag. 3-0 till Skövde efter drygt nio minuter var ändå siffror i underkant, för jag vet inte hur många gånger man fick stå i helt fritt läge, några meter ut mitt framför Bratten och avlossa skott, under de första fem-sex minuterna?
Vimmerby reducerade till 4-1 i början av den andra perioden genom duktige Jeff Smith. Gästerna hade faktiskt sedan en bra chans att kunna äta sig in i matchen då man fick spela 5 mot 3 i nästan två minuter, men tyvärr hände det inte mycket där.

Resten av matchen är inte så mycket att orda om. Men om du ändå vill läsa mer om den samt tränare Sandlins tankar, så gör du det på Vimmerby Hockeys hemsida.

Efter 7-1 i arselet känns det nästan fånigt att ge sig in på individuell spelarkritik, men det fanns ändå några som förtjänar att omnämnas. Jeff Smith och Sebastian Nilsson gör det återigen bra  - de visar vilja, skills och energi. Även Niklas Svensson och inhoppande målvakten Markus Evertsson ska ha beröm. Men sedan… Nja.
Apropå Niklas Svensson så fick han lämna banan mitt i matchen efter att ha fått en puck på munnen. Det blödde ymnigt, men han kom tillbaka i spel och det ska inte vara någon större fara med honom.

Well. Nu släpper vi Vimmerbys match. Ja, faktum är att den aldrig ens har spelats. Därför - över till andra tråkigheter. Du har ju säkert både hört och läst om det, och jag har egentligen inte så mycket att tillföra. Men för dig som eventuellt har lyckats missa det, så har Trojas fans varit i Västervik i kväll för att heja fram sitt lag. Det gick väl ”så där”, kan man säga…
Det som hände i Västerviks ishall ikväll har slagits upp enormt stort och bland annat har båda drakarna till kvällstidningar braskat på med jätteuppslag.
Expressen:Publiken stormade båset – polis ingrep

Aftonbladet:Supporterskandla i division ett-möte


Det som hände var ungefär detta: Redan efter drygt tolv spelade minuter var ställningen 3-0 till hemmalaget. När hemmalagets Philip Engsund blev utvisad och samtidigt passade på att gruffa med en av gästernas spelare, rann det över för några av Trojas supportrar, som ville ta sig fram och snacka med förövaren.
Trojas klack var placerad precis bredvid Västerviks utvisningsbås. Mot sidan av utvisningsbåset, som omgärdas av plexiglas mot publiken, var en form av skyddsstaket/kravallstaket lutat/fastsatt. Detta började någon/några ur bortaklacken slå på och slita i, varpå plexit gick i en miljon bitar. Glas i båset och på isen, blödande funktionär i båset, isvård och en kvarts uppehåll. Ja, allmänt kaos.

Trojas spelare åkte över isen för att lugna ner sina supportrar, men ordningsvakterna tvingades trots det kalla på polis. Kl 16:23 fick polisen larmet och strax därefter var fyra patruller på plats. Polisen tog sedan hand om en handfull Trojasupportrar, vilka avvisades från ishallen. Efter samtal utanför ishallen beslutades dock att inte omhänderta dem, utan dessa fick snällt spendera resten av kvällen i anslutning till supporterbussen.
– Flera polispatruller jobbade på platsen för att säkerställa ordningen och ett antal personer avvisades från platsen, sedan lugnade det ner sig, uppger inre befäl på polisen i Kalmar i kväll.
– En person är identifierad och misstänkt för skadegörelse. Bland annat ska glasrutor ha krossats. Om det avser den krossade plexiglasrutan eller om det rör ytterligare skadegörelse i hallen är ännu oklart, då anmälan från patrull på plats ännu inte har kommit in.

 

Summa summarum. Kanske ingen gigantiskt stor grej, kan tyckas. Men nu är ju saken den att det här inte är första gången som Trojas fans är ute och jazzar. Och det ligger dem så klart tyvärr i fatet när sådant här händer.
Att sedan får höra än den ena och än den andra bortförklaringen gör ju inte saken bättre. Antingen är det polisen som är dum, eller så är det ordningsvakterna som är provocerande, eller så är det arrangemanget som är uselt, eller så var det ett hånfullt skratt från Engsund i utvisningsbåset, eller till och med att han pekade elakt med klubban. Jadå, ”pekade elakt”.
Jaha, ja men då så. Då var det ju okej. Eller?
För mig är det ganska enkelt. Var och en svarar för sina egna handlingar. Gör dem, men stå för dem och pip inte efteråt.
Att sedan alla runt omkring – allt från massmedia till Asta, 81 år, på läktaren i Västervik – upplever/lyssnar in/tolkar det som hände på sitt eget sätt och sedan saltar lite, ja det kan man ju räkna med.

Hur som helst ska det bli intressant att se hur/om den redan sedan tidigare spända relationen mellan Trojas ledning och klubbens fans påverkas av det som hände i Västervik i kväll.


Och mer tråkigheter från Västervik. Redan efter ungefär tio minuters spel av den första perioden fick lagets klarast lysande stjärna och poängligaledare, Joacim Hedblad, hjälpas av isen. Jocke togs till akuten på Västerviks sjukhus, där en rejält svullen högerfot röntgades i kväll. Med tanke på hur ont Hedblad hade, så befarades det värsta,  men röntgen bilderna visade i alla fall att inget var brutet. Några besked om hur det är ställt med exempelvis ledband och ligament har inte kommit än. Men vi håller tummarna för en av ettans allra största profiler. 


Ja just det. Det spelades ju en match i Västervik också. Hemmalaget mosade klasslaget från Ljungby med 6-0. Mycket imponerande! I kvällens tredje match växlade godståget Pantern upp ännu mer. 4-0 borta mot Kristianstad gör att laget nog nu kan glida in på spåret som leder rakt mot det allsvenska kvalet. Pantern leder serien hela åtta poäng före tvåan Troja. Vimmerby åkte i dag ner till åttonde och sista plats, men faktum är att det alltså bara skiljer sex poäng upp till placering nummer två. Till femte, som innebär vidare play off mot allsvenskt kval, har Vimmerby bara tre poäng.
Hoppet är det sista som överger oss!

 

I morgon kollar vi in TAIF-kampen mellan Tranås och Tingsryd.

 

.


Kommentarer
Postat av: F

Tyvärr enda nackdelen med lördags- och fredagsmatcher. När alkoholen kommer in går vettet ur.
Händer nog dessvärre ngn gång i alla klubbar. Det viktiga är att supporterklubben å föreningen själva markerar att detta inte är ok..

2015-01-18 @ 07:21:06
Postat av: Anonym

Hoppas Jeff Smith blir kvar till nästa säsong.

2015-01-18 @ 09:48:15
Postat av: Yzerman

Har Vimmerby någonsin kommit längre i seriesammanhang? Det vill säga lyckats ta en plats bland fem i denna typen av kval? Eller har vi tidernas bästa Vimmerby hockeylag denna och förra säsongen?

2015-01-18 @ 10:57:50
Postat av: Anonym

Bänka Pelle Ström! Bedrövligt mycket missar senaste matcherna!

2015-01-18 @ 11:12:30
Postat av: H

Kan ju bara konstatera att Skövde har ett bra lag, som igår tillslut (?) fick utdelning på alla chanser. För efter att ha följt dem under hösten så har man ofta skapat mycket chanser, men saknat den sista skärpan.

Samtidigt, efter att VH fått in sin reduceringspuck, hade man faktiskt en puck i stolpen följt av det nämnda 5 mot 3 spelet. Två mål där och matchen hade kunnat se helt annorlunda ut. Men då snackar vi just bara klyschor som om eller ifall.

Förstår också att det blir lite rörigt i laget med sjukdomar och nya spelare som ska hitta sina roller, men det som slog mig igår var att grundläggande saker som puckleverans och mottagningar inte satt.

Men, halva serien spelad och många poäng kvar att spela om. Heja VH!

2015-01-18 @ 12:55:56
Postat av: Martin

En högst amatörmässig läktarkommentar;

Det spelet vimmerby vill spela kräver att spelarna är sammansvetsade och koncentrerade. Pucken måste förflyttas snabbt, och alla i femman måste veta precis var pucken kommer hamna, och den som lägger pucken måste veta var mottagaren vill ha den och hur snabbt. Det är ett väldigt underhållande, svårstoppat och svårspelat spelsätt.

Vi har märkt under säsongen att när laget har en koncentrationsdipp i matcherna, eller möter sämre motstånd så fungerar ingenting. Där är hela problemet enligt mig. När laget inte är spelmässigt sammansvetsat och med den spelkompetensen som fanns i den numera förstörda förstafemman så blir det som det blir eftersom vimmerby bara spelat på ett sätt de senaste åren.

Men än är det inte över! Forza VH

2015-01-18 @ 13:26:14
Postat av: Dipp

Många dippar då. Och i AE finns väl inget sämre motstånd. Märklig analys, hörrö.

2015-01-18 @ 13:39:20
Postat av: Martin

Nu var det grundserien jag pratade om när jag nämnde dipparna (alltså brist på koncentration). Det jag ville få fram var att Vimmerbys spel kräver stor koncentration och att femmorna är väldigt samspelta.

2015-01-18 @ 13:51:03
Postat av: Dipp

Och det skulle inte gälla för alla lag då?

2015-01-18 @ 16:18:23
Postat av: BezzerWizzer

Såg matchen i Skövde och en sak som slog mig är den obefintliga coachningen av ledningen, när ett antal spelare inte ser ut att vilja "göra jobbet" så ska de bänkas och de "heta" få mer speltid eller stuva om i kedjorna, men inget händer man rullar på och baklänges målen trillar in med jämna mellanrum, t.e.x backpar som inte är inne på några baklänges mål ska ju spela mer än backpar som är inne på 3-4 baklängesmål

2015-01-19 @ 12:45:21
Postat av: C.Karlen


Hej
Har lite funderingar på detta som hände i V-vik när troja va på besök.
Undertecknad e ett medelstort fan av hockey,och i synnerhet VH,men går så ofta jag kan på hockey när jag reser runt i norra EU, men eftersom jag reser hela veckorna kan jag aldrig gå på VH,s matcher i veckorna bara i helgerna.
Så förra året va jag efter lite hockeytorka i V-vik o kolla en helg, har för mig att V-vik spela mot Tranås o åkte på redigt me däng, o när vid ett tillfälle domaren dömde ut en V-VIK-spelare så brast det fullständigt för en hemmasupporter i klacken som sprang ner till läktarens nedre kant o slog en flagg-(pinne) i ett plexiglas så glaset yra åt alla håll. Händer de skit, så händer de i V-vik!
Hur säger dom, kasta inte sten i glashus! FORZA VH.

2015-01-19 @ 16:48:27
Postat av: 1-7

I en tajt serie med många matcher är det ju ganska "normalt" att släppa matcher. Står det 0-4 tidigt, då sparar man kraft till nästa match. Jämför med slutspelshockey bäst av sju matcher. Viktigt att vinna hemmamatcherna

2015-01-19 @ 18:33:40
Postat av: T Svensson

Kul att läsa att du reser mycket i "norra EU", C Karlen. Men resten av inlägget förstår jag inte riktigt vitsen med. Menar du att det efter ditt besök förra året har blivit fritt fram att slå sönder plexiglas i VIK:s ishall? Ditt inlägg är god kandidat till säsongens mest korkade här, och det vill verkligen inte säga lite. Så sträck på dig ordentligt innan du ger dig ut i "norra EU" igen.

2015-01-19 @ 20:40:49
Postat av: C.Karlen

Tack T Svensson, ja ganska kul faktiskt o se lite annat än bra Div1 hockey i V-vik o V-by, och e man sen lite uppmärksam på hur människor beter sig runt evenemangen så e de ganska intress.
Nej ja tror inte att bara för att jag va i V-vik o kolla bra hockey så får man slå sönder plexi, men en tanke kan väl kanske va att man behöver inte komma från Ljungby för att bete sig korkat, man kan ju komma från V-vik eller kanske V-by.Hoppas du får en fortsatt trevlig kväll!

2015-01-19 @ 21:07:03
Postat av: sten

Till EU och Vh fan ,undrar vad som händer ,när tröja supp besöker Vimmerby. Det är tydligen fritt fram o banka på plexigt i Vimmerby? Givetvis så borde ettan ta fram gemensamma,regler för supporter.Här borde hockey förbundet ,ingripa om supp likt tröja ,beter sig störande och har sönder saker.

2015-01-20 @ 13:30:50
Postat av: Anonym

Det är väl klart att inte laget presterar när medparten är ute och festar var och varannan dag. Enligt uppgifter söps det en hel del både efter onsdagens match och lördagens. Flesta spelarna verkar tycka det är roligare att festa än prestera och sedan dra med sig hela laget. Dom som vill och krigar för en förbättring blir undanstötta. Pinsammaste är ändå att föreningen och ledningen blundar för detta beteende. Skickar signaler med att det är helt okej att festa och supa, träning och match kommer i andra och tredje hand. Samma spelare som om och om syns på nattklubbarna i stan borde inte få representera denna klubb. Så jävla pinsamt. Personligen kommer jag inte besöka ishallen mer i år med tanke på att ledningen ser detta beteende som okej.

2015-01-20 @ 13:32:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0